Evropski parlament izglasao ciljeve u oblasti OIE, EE i emisije štetnih gasova

Svet

evropski parlamentNa glasanju koje je održano u sredu 5. februara 2014. godine, članovi Evropskog parlamenta izglasali su ciljeve u oblasti obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i emisije štetnih gasova.

Ovi ciljevi odnose se na smanjenje emisije ugljen dioksida za 40 odsto do 2030. godine u odnosu na 1990.godinu, zatim na povećanje energije iz obnovljivih izvora na 30 odsto, kao i na povećanje energetske efikasnosti za 40 odsto, ali nisu obavezujući.

Državni sekretar za energetiku i klimatske promene gospodin Ed Davej (Ed Davey), izjavio je da je zadovoljan ciljevima do 2030. godine, a komesar Evropske unije za klimatske akcije gospođa Koni Hedegard (Connie Hedegaard) rekla je da se nada da će ovi ciljevi biti usvojeni.

Planirani ciljevi do 2030. godine doveli su da oprečnih mišljenja nekih zemalja, pa tako Velika Britanija smatra da će smanjenje emisije ugljen dioksida za 40 odsto do 2030. godine u odnosu na 1990. godinu biti dovoljan podsticaj zemljama da koriste više energije iz obnovljivih izvora. S druge strane, Nemačka i ostale članice žele obavezujuće ciljeve u svim oblastima (OIE, EE i smanjenje emisije štetnih gasova) do 2030. godine.

Konačni ciljevi do 2030. godine u ovim oblastima moraju biti odobreni od strane svih država koje su u Evropskoj uniji, a sledeća sednica Evropskog parlamenta na kojoj će se govoriti o ciljevima u oblasti OIE, EE i emisije štetnih gasova biće održana krajem marta 2014. godine.

S.J.