Evropska unija uvodi stroža ograničenja za termoelektrane

Svet | Ugalj

Foto-ilustracija: Pixabay

Strožija ograničenja ispuštanja zagađujućih materija mogla bi rezultirati skupom modernizacijom ili zatvaranjem trećine velikih elektrana na ugalj u Evropi, pokazalo je istraživanje Instituta za energetsku ekonomiju i finansijsku analizu (IEEFA).

Zemlje Evropske unije krajem aprila ove godine saglasile su se sa predlogom da se velikim elektranama uvedu strožija ograničenja za ispuštanje zagađujućih materija, poput sumporovih i azotnih oksida koji mogu prouzrokovati zagađenje vazduha i bolesti respiratornog sistema.

Kako bi se do 2021. godine uskladile s novim propisima, energetske kompanije moraće ulagati u nove tehnologije radi modernizacije elektrana na ugalj, ograničiti broj njihovih radnih sati na manje od 1.500 godišnje ili ih zatvarati. Prošle godine u Evropi je zatvoreno rekordnih 10 GW proizvodnih kapaciteta na ugalj, a nekoliko zemalja EU obećalo je postupno izbacivanje uglja iz energetskog miksa.

Da bi Evropska unija ispunila zacrtane ciljeve emisije štetnih gasova iz Pariskog sporazuma o klimi, mora do 2020. godine zatvoriti četvrtinu postojećih kapaciteta za proizvodnju energije iz uglja, odnosno u celosti napustiti ugalj do 2030. godine, upozorio je ove godine institut Climate Analytics.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević