Evropska unija ulaže 14 miliona evra u izmuljavanje kanala Begej

Vesti

U protekle tri godine, u pokrajini Vojvodini je realizovan niz projekata koje je finansirala Evropska unija kroz različite programe.

Foto: vodevojvodine.com

Reč je o unapređenju lokalne infrastrukture, zaštite životne sredine i energetske efikasnosti, unapređenja zdravstva i socijalne zaštite.

U Pokrajinskoj vladi kažu da su izuzetno zadovoljni realizovanim projektima kao i saradnjom sa vladom Srbije i njenim ministarstvima.

Izmuljavanje kanala Begej je prekogranični IPA projekat, vredan oko 14 miliona evra, na kojem već sarađuju Srbija i Rumunija.

„Reč je o možda najvrednijem projektu iz ciklusa prekogranične saradnje„, kazao je za RTV, potpredsednik Pokrajinske vlade, Đorđe Milićević.

Sredstva u vrednosti 130 miliona evra privučena su iz IPA evropskih fondova u protekle tri godine kroz 70 projekata u Srbiji.

Prema rečima potpredsednika Pokrajinske vlade, Đorđa Milićevića, pokrajina i republika veoma uspešno sarađuju u realizaciji evropskih projekata.

Osim prekograničnih projekata, još jedan važan instrument predpristupne pomoći Unije ruralnom razvoju Srbije je i program IPARD.

Od 2000. godine EU je donirala 150 miliona evra za poljoprovredu i bezbednost hrane u Srbiji.

Danas, 50 odsto izvoza poljoprivrednih proizvoda odlazi u zemlje EU.

Samo u 2017, vrednost izvoza poljoprivrednih proizvoda u EU bila je 1,3 milijarde evra.

Izvor: RTV

Milisav Pajević