Evropska unija perspektiva regionalnog ruralnog razvoja

Vesti | Region

 

Foto: PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore učestvovali su na 18. Forumu poljoprivredne politike zemalja jugoistočne Evrope (APF 2018), koji je održan od 16. do 18. oktobra na Jahorini, Bosna i Hercegovina.

Forum poljoprivredne politike, koji se ove godine organizovan pod nazivom – Poljoprivredna politika: Determinanta regionalnog ruralnog razvoja i EU perspektive zemalja jugoistočne Evrope, predstavlja platformu za međunarodni dijalog o politikama u ovoj oblasti i perspektivama od zajedničkog interesa za donosioce tih politika i zainteresovane strane.

Teme ovogodišnjeg foruma vezane su za reformu Zajedničke poljoprivredne politike EU i trendove u trgovinskoj politici EU u dijelu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, kao i njihovom uticaju na zemlje jugoistočne Evrope.

Foto: PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Posebna pažnja posvećena je diverzifikaciji ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima, koja je prepoznata kao značajna mogućnost daljeg razvoja.

Tokom foruma su naglašeni izazovi ruralne depopulacije i migracija.

Najbitnije promene Zajedničke poljoprivredne politike EU u fokus stavljaju mladog poljoprivrednika, ističu značaj inovacija za buduću poljoprivredu, modernizaciju, jednostavniji način sprovođenja poljoprivredne politike, jačanje aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena i konstantno razvijanje ruralnih područja. Sve su to ciljevi koji odgovaraju i potrebama Crne Gore koja je mere podrške svojim poljoprivrednim proizvođačima pravovrmeno usmerila u pravcu podrške mladim farmerima, poljoprivrednim gazdinstvima, modernizaciji proizvodnje, diverzifikaciji aktivnosti na selu, kako bi stvorili uslove za otvaranje novih radnih mesta i dalji razvoj ruralnih područja.

U sklopu foruma organizovan je mini sajam tradicionalnih proizvoda od mesa proizvođača iz zemalja regiona.

Foto: PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Na sajmu su učestvovali i proizvođači iz Crne Gore, za koje je ovo bila još jedna prilika za informisanje o EU politikama i razmjenu iskustava, a sve u cilju daljeg unapređenja njihovog poslovanja.

Takođe, učešće na sajmu nastavak je promocije crnogorskih kvalitetnih tradicionalnih proizvoda u regionu i šire.
Forum organizuje Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi (SWG) i ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Na skupu učestvuje oko 120 predstavnika releventnih regionalnih, internacionalnih i domaćih institucija i organizacija, kao i predstavnici EU.

Na forumu je usvojena A genda – Jahorina 2018, u kojoj se ističe dalja potreba za regionalnom saradnjom u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, kako bi se prevazišli izazovi sa kojim se susreću sve zemlje regiona, u vidu depopulacije ruralnih sredina, pritisaka na biodiverzitet, rešavanje pitanja očuvanja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, a sve u cilju što bržeg pristupanja Evropskoj uniji.

Milisav Pajević