Evropska unija izdvaja sredstva za izgradnju srpsko-bugarske gasne interkonekcije

Srbija

Ukraine Russia Gas

Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić izjavio je da je neophodno ostvariti potpunu energetsku bezbednost kada je u pitanju snabdevanje gasom. On je istakao da je plan da Republika Srbija 2015. godine uđe u gasnu interkonekciju sa Bugarskom, jer se ovim projektom otvaraju brojne perspektive za Srbiju.

Šef ekonomskog odeljenja Delegacije Evropske unije u Srbiji gospodin Frik Janmat rekao je da je Evropska unija spremna da izdvoji značajna sredstva za uspostavljanje gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske. Prema njegovim rečima, Srbiji je godišnje dostupno oko 200 miliona evra iz evropskih fondova za energetske projekte, a na završnom sastanku koji će biti održan ovog leta u Berlinu biće dogovoreni regionalni projekti iz oblasti energetike i formiran fond za njih.

Predstavnik Udruženja za gas gospodin Vojislav Vuletić istakao je da je pre svega neophodno da se ustanovi koja količina energenata bi mogla da se dobije iz Azerbejdžana. On je istakao da će ovim gasovodom u Evropu stizati samo 10 milijardi kubnih gasa što nije dovoljno za njene energetske potrebe.

Sandra Jovićević

foto: rtv.rs