Evropska unija dobila zvanično obaveštenje o obustavi realizacije projekta Južni tok

Svet | Gas

juzni tok nspm.rs

Krajem prošle nedelje Evropska komisija izdala je saopštenje u kojem se navodi da je i zvanično obaveštena o obustavi izgradnje gasovoda „Južni tok“.

U saopštenju je navedeno da je ministar energetike Rusije gospodin Aleksandar Novak razgovarao telefonom sa zamenikom evropskog komesara za energetiku gospodinom Marošom Šefčovićom i ovom prilikom potvrdio da je stopirana izgradnja gasovoda „Južni tok“. Navedeno je i da je gospodin Šefčović izjavio da će Evropska komisija u narednom periodu intenzivirati saradnju sa zemljama centralnoistočne i jugoistočne Evrope na planu povezivanja evropskih tržišta i diverzifikacije isporuka gasa.

Podsetimo, predsednik Rusije gospodin Vladimir Vladimirovič Putin 1. decembra 2014. godine izjavio je da će izgradnja gasovoda „Južni tok“ biti obustavljena ako se Evropska unija protivi realizaciji ovog projekta i da će se umesto njega graditi gasovod između Rusije i Turske.

Kapacitet gasovoda će biti 63 milijarde kubika gasa od čega će 14 milijardi kubika biti namenjeno Turskoj, a ostatak će biti namenjen evropskim potrošačima. Početak ovog gasovoda biće u gradu Krasnodarsku u Rusiji, a biće izgrađen po dnu Crnog mora.

Sandra Jovićević

foto: nspm.rs