Evropska komisija predstavila dokument za razmatranje o održivijoj Evropi do 2030.

Vesti | Svet

U okviru rasprave o budućnosti Evrope, pokrenute na osnovu Komisijine Bele knjige od 1. marta 2017, Komisija objavljuje dokument za razmatranje o održivoj Evropi do 2030.

Foto: Pixabay

Dokument je kao nastavak mera iznetih u govoru predsednika Junkera o stanju Unije iz 2017. i deo je čvrste obaveze EU u pogledu ostvarivanja ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, uključujući Pariski sporazum o klimatskim promenama.

Analizom niza izazova s kojima se Evropa suočava i predstavljanjem mogućih scenarija za budućnost, dokument se fokusira na raspravu o najboljim rešenjima za postizanje tih ciljeva i doprinos Evropske unije njihovom ostvarenju do 2030.

Na osnovu rezultata ostvarenih u proteklih nekoliko godina, u tim scenarijima naglašava se da je potrebno učiniti više kako bi EU i svet osigurali održivu budućnost za dobrobit građana.

Održivi razvoj počinje i završava se ljudima, a cilj nam je da istovremeno osiguramo održivost i prosperitet naše privrede i društva. To činimo kako bismo očuvali svoj način života i unapredili živote svoje dece i unuka kada je reč o jednakosti, zdravoj prirodnoj okolini, te uspešnoj, zelenoj i uključivoj privredi. Naš zadatak je da sačuvamo planetu za sve ljude. Evropa u tome može i treba da bude predvodnica, rekao je prvi potpredsednik Frans Timermans.

– Održivost je deo evropskog DNK. Nastojimo da osiguramo da buduće generacije imaju jednake ili bolje mogućnosti od nas, a da se pritom poštuju ograničeni resursi naše planete. Plan ulaganja za Evropu tome doprinosi uključivanjem privatnog sektora, dok se akcijskim planom za održivo finansiranje olakšava otvaranje novog tržišta za održiva ulaganja. Modernizacijom naših društava na uključiv način, potpunim prihvatanjem kružne privrede i iskorišćavanjem prednosti novih tehnologija, kao što je veštačka inteligencija, možemo da težimo klimatskoj neutralnosti i svojoj deci ostavimo bolju planetu, rekao je potpredsednik Jirki Katainen.

Izvor: EU Delegacija u Srbiji

Milisav Pajević