Evropska komisija istražuje

evropska-komisija-jpg_660x330Evropska komisija pokrenula je danas sudski postupak protiv sedam država, među kojima su Nemačka i Britanija, zbog neuspešnog rešavanja problema na testovima emisije štetnih gasova iz automobila, poznatog pod nazivom „dizelgejt“, posle skandala u Folksvagenu.

Evopska komisija danas preduzima pravne akcije „protiv sedam zemalja članica zbog toga što nisu uspele da ispune svoje obaveze predviđene zakonom Evropske unije“, navodi se u saopštenju Komisije.

Nemačka, Britanija, Španija, Luksemburg su optuženi zbog toga što nemačkom Folksvagenu (VW) nisu odredili istu vrstu kazne kao onu sa kojom se ta kompanija suočila u SAD zbog korišćenja nezakonitog softvera za maskiranje emisije štetnog azotnog oksida na laboratorijskim testovima, prenosi agencija Rojters.

Protiv Češke, Litvanije i Grčke je, takođe, otvorena istraga, jer njihovo nacionalno zakonodavstvo čak i ne predviđa mogućnost kažnjavanja evropske automobilske industrije u slučaju potencijalnih prekršaja.

„Dizelgejt“ skandal je izbio u septembru 2015. godine kada je VW priznao da je u 11 miliona automobila instalirao softver koji smanjuje emisiju štetnog azotnog oksida tokom laboratorijskih testova.

Izvor: rtv.rs

Vesna Vukajlović