Evropska komisija zadovoljna napretkom Srbije u oblasti zaštite životne sredine

Srbija | Održivi razvoj

ek eko minpolj

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine saopštilo je da je 3. marta 2016. godine u Briselu, u okviru drugog dana zasedanja Pododbora za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu, klimatske promene i regionalni razvoj, Pregovaračka grupa za Poglavlje 27 predstavila stanje životne sredine u Republici Srbiji.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović izjavila je da Republika Srbija ima jasne ciljeve i planove kada je reč o oblasti zaštite životne sredine. Ona je istakla da je nedavno usvojen set zakona iz oblasti zaštite životne sredine koji reguliše ovu oblast, a predviđa i osnivanje Zelenog fonda koji bi trebalo da obezbedi stabilan sistem finansiranja životne sredine. Dodala je da je procenjeno da je samo za finansiranje razvoja infrastrukture vezanog za deponije, otpad, pijaću vodu i tretman otpadnih voda potrebno oko 7,88 milijardi evra.

Gospođa Božović je istakla da je resorno ministarstvo napravilo značajan napredak kada je reč o pogledu pripreme infrastrukturnih projekata u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama, pa će gradski centri poput Kragujevca, Niša, Novog Sada imati prednost u izradi dokumentacije i finansiranju projekata. Dodala je da je rešeno oko 80 odsto problematičnih projekata koji su nasleđeni, a finansirali su se iz evropskih fondova. Dodala je i da su pripremljena strateška dokumenta za osnivanje Implementacione agencije za projekte u oblasti životne sredine kao krovne agencije za planiranje, projektovanje, finansiranje, implementaciju i nadzor projekata iz ove oblasti.

U saopštenju resornog ministarstva istaknuto je da je Evropska komisija pozdravila dobar napredak Republike Srbije u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena, usvajanje izmena i dopuna zakona koji reguliše ovu oblast, donošenje nacionalnog plana za investiranje i stvaranje preduslova za osnivanje Zelenog fonda.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs