Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uložila u Srbiju 395 miliona evra

Vesti | Srbija

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je u 2018. godini 395 miliona evra za 18 novih projekata u Srbiji, čime njene ukupne investicije u Srbiji od 2001. sada premašuju pet milijardi evra, saopšteno je danas iz te banke.

– Podsticanje konkurentnosti privatnog sektora, podrška regionalnom širenju srpskih kompanija, veća povezanost u regionu i podrška zelenoj ekonomiji ostaju glavni prioriteti za ulaganja Banke u Srbiji, poručuju iz EBRD-a.

U cilju daljeg podsticanja zelene ekonomije u Srbiji, EBRD je realizovao prošle godine i program „Zeleni inovacioni vaučeri„, kojim se stimuliše kapacitet srpskih kompanija za uvođenje inovacija na polju zelenih tehnologija i resursne efikasnosti.

Foto: Milisav Pajević

U prvoj godini ovog programa EBRD je vaučerima u ukupnoj vrednosti od 435.000 evra podržao 29 projekta, a realizaciju tog programa će nastaviti i u 2019.

Uz podršku Evropske unije i Energetske zajednice, u Srbiji je prošle godine pokrenut program „Kreditna linija za zelenu ekonomiju“, u koji je uključena EBRD, a koji građanima omogućava da iskoriste kredite zajedno sa podsticajnim bespovratnim sredstvima za unapređenje energetske efikasnosti svojih domova i smanjenje računa za struju.

U sektoru poljoprivrede, EBRD je, u saradnji sa Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija i udruženjem „Žita Srbije“, pomogao Srbiji da ispuni potrebne fitosanitarne uslove za izvoz pšenice u Egipat, koji je najveći svetski uvoznik ove žitarice.

– Ovaj uspeh dolazi 30 godina nakon što je Srbija prestala da izvozi pšenicu u Egipat i verovatno će dovesti do većeg prometa žitom, čiji izvoz ima najveću vrednost u sektoru poljoprivrede u Srbiji, ocenjuje EBRD.

Kada je reč o malim i srednjim preduzećima, u 2018. godini su savetodavne usluge i obuku dobile 63 kompanije iz Srbije kroz EBRD program „Advice for Small Business“, a još veći broj žena preduzetnica je unapredilo svoje liderske veštine, navodi se u saopštenju.

Milisav Pajević