Evropa sve zavisnija od ruskog gasa

Svet | Gas

Foto-ilustracija: Pixabay

Evropa se oslanja na ruski gas više nego ikad i nema mnogo naznaka da će se taj trend promeniti, uprkos stalnim naporima da smanji energetsku zavisnost od Moskve.

Ruska kompanija Gasprom je u januaru saopštila da je 2017. godine u Evropu i Tursku isporučila ukupno 193,9 milijardi kubnih metara gasa, što je 8 odsto više od prethodnog rekorda postavljenog 2016. godine. Isporuke Nemačkoj i Austriji dostigle su istorijski maksimum, a izvoz u Francusku je povećan za 6,7 odsto u odnosu na 2016. godinu, prema podacima Gasproma. Procenat ruskog gasa koji se isporučuje u Evropu stalno je rastao proteklih godina i sada čini trećinu ukupne potrošnje gasa u EU.

Valerij Nesterov, analitičar ruske banke Sberbank CIB za naftu i gas, kaže da se zahtev EU za gasom povećava zbog ekonomskog oporavka u Evropi i zato što su cene gasa „konkurentnije“ nego cene uglja. Drugi razlozi koji su doprineli većoj potražnji gasa su hladne zime, smanjenje proizvodnje evropskog, uglavnom holandskog gasa i zatvaranje nuklearnih elektrana, kao što je slučaj u Nemačkoj. Nesterov predviđa mogućnost smanjenja izvoza ruskog gasa u EU ove godine posle rekordnih rezultata 2017. godine, ali ipak ne misli da će se opšti trend promeniti.

izvor: euractiv.rs

Sandra Jovićević