EVROPA ODLUČILA: Oznake energetske efikasnosti vraćaju se na staro

Vesti | Energetska efikasnost | Svet

Foto – ilustracija: Pixabay

Evropski parlament glasao je o predlogu Uredbe za označavanje energetske efikasnosti. Uredba vraća energetske oznake na skalu od A do G, jer su postojeće energetske oznake – od A + do A +++ – veoma zbunjujuće za potrošače.

Ispadalo je da su gotovo svi proizvodi na tržištu su bili u nekom od A razreda i pritom su bili pogrešno označeni. Povratkom na jednostavniju skalu će se omogućiti veća ušteda energije. Sada će se potrošačima omogućiti jednostavniji odabir efikasnijih proizvoda, pomoću kojih bi smanjili potrošnju energije i račune za energiju, a proizvođači se podstiču na inovaciju i ulaganje u energetski efikasnije proizvode.

Kupci proizvode s novim oznakama u prodavnicama mogu da očekuju najranije 2019. godine. Ako bude bilo potrebe za tim, predlog nove klasifikacije pokrenuće se onda kada 30 odsto proizvoda koji se prodaju na tržištu EU budu pripadali najvišoj klasi energetske efikasnosti A ili kada 50 odsto tih proizvoda bude pripadalo prvim dvema klasama energetske efikasnosti A i B.

Oznake će na proizvodu biti u štampanom obliku, ali će biti dostupna i online verzija informacija o proizvodu. U slučaju izmena koje bi uticale na energetsku efikasnost već kupljenog proizvoda, dobavljač je u obavezi da obavesti kupca.

Evropska komisija je izračunala da će svako domaćinstvo merama energetske efikasnosti uštedeti oko 480 evra godišnje, dok će revidiranom oznakom energetske efikasnosti proizvođači i evropski trgovci na malo povisiće svoje prihode za više od 10 milijardi evra  godišnje.