Evropa će se sve više suočavati sa poplavama

Vesti | Svet | Klimatske promene

Foto: pixabay

Nakon što su višenedeljne obilne padavine donele rast vodostaja Sene, po drugi put u poslednje dve godine, naučnici upozoravaju da će se Evropa u budućnosti suočavati s poplavama zbog globalnog zagrevanja.

Šteta od poplava u Evropi biće više nego udvostručena na oko 15 milijardi evra godišnje, čak i kada su u pitanju najoptimističnije prognoze, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Klajmat (Climate).

U najboljem mogućem slučaju zagrevanje će biti zadržano u proseku na 1,5 stepen Celzijusa, a broj ljudi pogođenih poplavama biće povećan za 86 odsto, 650.000 godišnje, kazali su autori članka, a prenela agencija Frans pres.

Pesimistični scenario sa zagrevanjem od tri stepena predviđa da će šteta od poplava u Evropi biti povećana za 145 odsto, na oko 17 milijardi evra godišnje, a biće pogođeno oko 780.000 ljudi, odnosno 123 odsto više.

Pariski sporazum o klimi usvojen je u decembru 2015. godine sa ciljem da se globalno zagrevanje ograniči u proseku na dva stepena u odnosu na predindustrijski period.

Naučnici su naveli da se Zemlja već zagrejala za jedan stepen u proseku, a da će se, čak i ako sve države ispune obaveze, planeta zagrejati za najmanje tri stepena.

Vodostaj reke Sene jutros je dostigao vrhunac u Parizu i voda sada preti gradovima nizvodno, prenela je ranije danas agencija AP. Nacionalna agencija za praćenje poplava saopštila je da je vodostaj jutros dostigao očekivanih 5,84 metra što je četiri metra iznad normale.

Sena je rekord od 8,62 metra postavila 1910. godine. Voda je počela da opada, to će se dešavati jako sporo i očekuje se da će vodostaj početi da opada sutra, ali će još nedeljama biti visok.

Pariz je bolje pripremljen za poplave nego 2016. kada ga je Sena potopila, a drugi gradovi duž nabujale Sene su sada prošli mnogo gore od glavnog grada Francuske. Štete ima u 242 naselja duž reke i njenih pritoka i poplava sada preti gradovima nizvodno, zapadno od Pariza, prema Normandiji i Lamanšu.

Izvor: N1