Evo zašto Toyota povlači 2,3 miliona hibrida širom sveta

Vesti | Mobilnost | Svet

Japanski automobilski gigant Toyota je najavio u sredu da će povući više od milion hibridnih vozila širom sveta zbog problema s električnim žicama koji bi mogao da izazove požar u vozilu. Zbog bezbednosnih provera biće povučeni  automobili Prius, Prius PHEV i C-HR, proizvedenih u periodu od juna 2015. do maja 2018. godine, saopštili su iz japanske kompanije. Od navedene ukupne brojke, 554.000 automobila biće povučeno u Japanu, 219.000 u Evropi a 217.000 u Severnoj Americi.

Kod problematičnih automobila postoji mogućnost gubitka snage u vožnji. Iako u takvim slučajevima servo upravljača i kočnice i dalje funkcionišu, ako bi se problem javio pri većim brzinama postoji veliki rizik da dođe do saobraćajne nezgode, kažu u Toyoti.

„Postoji mogućnost kratkog spoja… na električnim žicama i stvaranja visoke temperature pri njihovom trošenju povezanom s vibracijama u vožnji“, objasnili su iz Toyote u dokumentu dostavljenom japanskom ministarstvu saobraćaja. „To u najgorem slučaju može da izazove požar u vozilu“, kaže se u dokumentu.

Foto: Toyota

Predstavnica Toyota Japana je izjavila da joj nisu poznati slučajevi povreda u Japanu povezani s tim problemom. „Teško je znati da li se takav incident dogodio i koliko puta“, istakla je ona u izjavi za AFP.