EU ulaže 80 miliona evra u električna vozila

Foto: pixabay

Globalnom snabdevaču u automobilskoj industriji je odobreno 80 miliona evra za razvoj inovativnih tehnologija koje osiguravaju efikasnije i manje zagađujuče proizvodne procese i komponente za vozila. CIE Automotive, sa sedištem u Bilbau, koristiće investicije Evropske investicione banke (EIB) za ravoj hibridnih i laganih materijala kao i za projektovanje i proizvodnju novih električnih vozila i komponenti.

Cilj ove investicije je osmišljavanje novih digitalnih proizvodnih procesa koji će povećati energetsku efikasnost kroz reciklažu i ponovno korišćenje sirovina. Novac će uložiti u svoje fabrike u Španiji, Francuskoj, Portugalu, Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji i Litvaniji. Očekuje se da će program pomoći u otvaranju radnih mesta i da će biti realizovan u periodu od pet godina sa rokom do 2022. godine.

Potpredsednica EIB Ema Navaro je rekla: „Podrška inovacijama velikih korporacije je od suštinskog značaja za garantovanje njihove budućnosti i njihove sposobnosti da se takmiče globalno. Kao banka EU, zadovoljstvo nam je što smo izgradili operaciju koja obezbeđivanjem sredstava za špansku multinacionalnu kompaniju pomaže da se obezbedi evropsko liderstvo u automobilskoj industriji. Ovaj sporazum će omogućiti sedam evropskih zemalja da imaju koristi od EIB i pomoći će istraživačkim centrima i evropskim univerzitetima da razviju nove patente unutar EU.“

Milan Zlatanović

Izvor: energylivenews