EU postigla dogovor o ciljevima OIE, EE i emisije štetnih gasova do 2030. godine

Svet

herman van rompej

Predsednik Evropskog saveta gospodin Herman Van Rompej izjavio je da su lideri 28 zemalja članica Evropske unije postigli dogovor o ciljevima do 2030. godine. Lideri su se složili da će do 2030. godine biti smanjena emisija štetnih gasova za 40 odsto u odnosu na 1990. godinu, kao i da će udeo obnovljivih izvora energije biti povećan na 27 odsto. Sporazumom su ojačane interkonektivne veze između država članica, tako da sada mogu izvoziti 15 odsto energije kada su u suficitu i uvoziti do 15 odsto kada su u deficitu.

Gospodin Van Rompej rekao je da su interkonektivne veze ključni deo razvoja energetskog tržišta Evropske unije i da će obezbediti kontinuirano snabdevanje energijom.

Ciljevi Evropske unije do 2030. godine nadovezuju se na ciljeve Evropske unije do 2020. godine, odnosno da se do 2020. godine efekat staklene bašte smanji za 20 odsto u odnosu na 1990. godinu, da se poveća energetska efikasnost na 20 odsto, kao i udeo obnovljivih izvora energije.

Podsetimo, početkom februara ove godine članovi Evropskog parlamenta izglasali su ciljeve u oblasti obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i emisije štetnih gasova. Planirani ciljevi doveli su da oprečnih mišljenja nekih zemalja, pa je tako Velika Britanija smatrala da će smanjenje emisije ugljen dioksida za 40 odsto do 2030. godine u odnosu na 1990. godinu biti dovoljan podsticaj zemljama da koriste više energije iz obnovljivih izvora. S druge strane, Nemačka i ostale članice su želele obavezujuće ciljeve u svim oblastima (OIE, EE i smanjenje emisije štetnih gasova) do 2030. godine.

Inače, predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej poslednji put učestvuje na ovakvom samitu jer mu mandat ističe 1. decembra 2014.godine kada će njegovu dužnost preuzeti bivši poljski premijer Donald Tusk. Slična je situacija i sa presednikom Evropske komisije Žoze Manuelom Barozom koga će od 1. novembra 2014. godine zameniti Žan-Klod Junker.

Sandra Jovićević

foto: armradio.am