EU dobila vodič o hemikalijama pisan običnim jezikom

hemEvropska agencija za hemikalije (ECHA) pokrenula je „onlajn“ vodič koji sadrži informacije o hiljadama hemikalija pisane svima razumljivim jezikom, kao i informacije namenjene industriji i stručnjacima. Cilj novog pretraživača je da se unapredi znanje o hemikalijama a nudi jednostavne informacije o 120.000 supstanci koje se koriste u proizvodima u svakodnevnoj upotrebi, od kozmetike do posuđa. Vodič je pokrenut u vreme kada rastu bojazni od industrijskih hemikalija koje, smatraju neki naučnici, stoje iza povećanja oboljevanja od raka i neplodnosti.
Agencija će o svakoj hemikaliji davati informacije na tri nivoa, pri čemu je prvi za laike, odnosno „obične“ ljude sa prosečnim znanjem, a treći za toksikologe. „Sada su te informacije napisane na svima razumljivom jeziku umesto niza kodova“, rekla je direktorka za registracije u Agenciji Kristel Mise misleći pri tome na kompleksne dokumentacije koje dostavljaju kompanije u okviru regulacije REACH o bezbednosti hemijskih proizvoda.
Regulativom REACH usvojenom 2006. od hemijske industrije se zahteva da registruje hiljade suspstanci i zameni one koje predstavljaju neprihvatljivu opasnost za zdravlje ljudi i prirodnu sredinu. „Do sada su izvor svih informacija bile kompanije. Sada te informacije predstavljamo na mnogo jednostavniji način. I to je ono što je novo“, rekla je Mise za EurActiv.com.

V.V.

Izvor: www.euroactiv.rs

Više informacija pogledajte ovde http://echa.europa.eu/about-us