Etiopija postavila svetski rekord u broju zasađenih stabala u danu?

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto: Unsplash/ Noah Buscher

Etiopija je zasadila više od 350 miliona sadnica drveća u jednom danu, navode zvaničnici, ističući da bi to mogao da bude novi svetski rekord.

Projekat nazvan Inicijativa zelena zaostavština (Green Legacy Initiative) predvodi premijer Etiopije Abij Ahmed, a održava se u 1.000 gradova širom zemlje.

Kako se navodi, cilj akcije je borba protiv uništavanja šuma i klimatskih promena.

Neke državne službe, agencije i kancelarije su zatvorene kako bi oni koji tamo rade mogli da učestvuju u sađenju. Takođe, neki službenici su angažovani da broje koliko je tačno drveća zasađeno, javlja Kalkidan Jibeltal, reporter BBC-ja iz Adis Abebe. Iz Ujedinjenih nacija ističu da je pokrivenost šumom u Etiopiji pala sa 35 odsto sa početka 20. veka na nešto više iznad četiri odsto početkom 21. veka.

Norma koju žele da ispune je četiri milijarde zasađenog drveća.

Državna televizija emituje promotivni spot, u kojem se na građane apeluje da brinu o drveću i priključe se akciji sađenja. Trenutni svetski rekord za broj zasađenih stabala u jednom danu drži Indija, u kojoj je 2016. godine 800.000 volontera zasadilo više od 50 miliona.

Zemlja takođe pati od posledica klimatske krize, sa degradacijom zemlje, erozijom tla, krčenjem šuma i povremenim sušama i poplavama koje su pogoršane poljoprivredom. Osamdeset procenata stanovništva Etiopije zavisi od poljoprivrede kao sredstava za život.

U 2017. godini, Etiopija se pridružila više od 20 drugih afričkih država koje su se obavezale da će obnoviti 100 miliona hektara zemlje u okviru Inicijative za obnovu šumskog pejzaža Afrike. Nedavna studija procenila je da bi obnavljanjem izgubljenih šuma na svetu moglo da se ukloni dve trećine celokupnog ugljenika koji zagreva planetu i koji se nalazi u atmosferi zbog ljudske aktivnosti.

Studija, koju su sproveli istraživači sa švajcarskog univerziteta ETH Zurich, izračunala je da bi obnavljanjem degradiranih šuma širom sveta moglo prikupiti oko 205 milijardi tona ugljenika ukupno. Globalna emisija ugljenika je oko 10 milijardi tona godišnje.

Izvor: CNN; The Guardian

Željka Vesić