Esen je „Zelena prestonica“ Evrope za 2017.

Svet | Održivi razvoj

stadtgarten_copyright_johanneskassenbergNemački grad Esen je “Zelena prestonica” Evrope za 2017. godinu. Ovu titulu je Evropska komisija dodelila Esenu, želeći da pohvali na taj način tranziciju od teško zagađenog rudničkog centra do grada poznatog po zelenoj  ekonomiji.

Nagrada naglašava i krucijalni značaj aktivnosti u oblasti klimatskih promena u skladu sa pripremama za COP23 – konferenciju o klimatskim promenama koja će biti održana u Bonu u novembru. Domaćin će biti UN, a predsedavajući Fidži uz podršku Vlade Nemačke.

Lord Tomas Kufen, gradonačelnik Esena je ovim povodom izjavio:

“Titula je moćno prepoznavanje Esena kao mesta značajnog za zaštitu životne sredine i zaštitu klimatskih uslova. Nadamo se da Konferencija o klimatskim promenama u Bonu, i Esen kao “Zelena prestonica” mogu poslati pozitivan impuls za promene širom Evrope i i sveta.”

Inače, Esen je nekada važio za najvažniji rudnički centar kada je ugalj u pitanju. Kako bi sačuvao specifičan biodiverzitet izgrađeni su zeleni koridori i osvežena reka Emšer. U nekadašnjoj industrijskoj oblasti fabrike čelika Krupp, izgrađeni su rekreativni centri i biciklističke staze.

Do 2020. godine Esen planira da smanji emisiju CO2 do 40% . Emisije CO2 su već smanjene 29,5% do 2011. u poređenju sa referentnom 1990. godinom.

Tokom 2017. godine biće upriličeno preko 300 aktivnosti u koje će biti uključeno i lokalno stanovništvo.

Izvor: newsroom.unfccc.int

Vesna Vukajlović