Esen dobiitnik European Green Capital nagrade za 2017. godinu

 

European Green CapitalNemački grad Esen dobio je nagradu European Green Capital za 2017. godinu.

Nagrada je uručena 18. juna 2015. godine u Bristolu u Velikoj Britaniji koji trenutno drži titulu. Komesar Evropske unije za zaštitu životne sredine, pomorstva i ribarstva gospodin Karmen Velja je na dodeli nagrada izjavio da je Esen iskoristio lekcije iz svoje industrijske prošlosti kako bi izgradio ekološku budućnost.

Esen se izdvojio iz konkurecije sistemom za upravljanje vodama i inovativnim rešenjima iz ove oblasti, kao što su multifunkcionalne zelene površine koje se koriste za upravljanje kišnice, sprečavanje poplava i dopune podzemnih voda. Cilj ovog nemačkog grada je da spreči ulazak kišnice u kanalizacionu mrežu u bar 15 odsto površine, čime je žiri posebno bio impresioniran. Osim toga, Esen radi na zaštiti i unapređenju životne sredine i biodiverziteta, kao i na smanjenju potrošnje vode. Takođe, ovaj grad učestvuje u različitim inicijativama za smanjenje emisija gasova staklene bašte.

Nemački grad Esen će zajedno sa drugim evropskim gradovima dobitnicima European Green Capital nagrade poslužiti kao uzor za druge gradove koji žele da poboljšaju svoje ekološke performanse i da razvijaju i primenjuju inovativna rešenja dok napreduju ka ciljevima održivosti.

Sandra Jovićević

foto: goldnews.com

izvor: energy-cities.eu