ERS planira značajna ulaganja u sektor OIE 2018. godine

Foto-ilustracija: Pixabay

Elektroprivreda Republike Srpske planira u narednoj godini da uloži 488 miliona KM u izgradnju novih energetskih objekata, izjavio je u intervjuu Željko Kovačević, direktor ovog preduzeća.

Kako je navedeno, najznačajnija ulaganja su u HE Dabar, vetropark Hrgud, Buk Bijelu, TE Gacko 2, HE Bočac 2. Realizacijom projekta HE Dabar dobićemo novih 160 MW snage i 516 GWh električne energije godišnje. U toku su aktivnosti na izgradnji vetroelektrane Hrgud instalisane snage 48 MW i planirano je da se investira oko 125 miliona KM. Nakon puštanja u rad VE Hrgud očekuje se proizvodnja novih 125 GWh električne energije godišnje. I izgradnja MHE Bočac 2 teče planiranom dinamikom, a nakon puštanja u rad ove hidroelektrane očekuje se novih 42 GWh električne energije godišnje.

Potpisivanjem ugovora s kineskim partnerima formalno je započet i projekat izgradnje TE Gacko 2 instalisane snage 350 megavata. Radi se o jednoj od najvećih poslijeratnih investicija, vrijednoj više od milijardu KM, a ERS će u projektu imati 49 odsto vlasničkog udela.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević