Erdogan: Turska će 2021. godine imati električni automobil domaće proizvodnje

Vesti | Svet

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je poručio da će njegova zemlja 2021. godine imati električni automobil domaće proizvodnje, javlja Anadolu Agency (AA).

– Naš električni automobil domaće proizvodnje izlazi na drum 2021. godine, što će bruto domaćem proizvodu dati doprinos od 50 milijardi evra te će smanjiti i našu zavisnost za naftom. Vreme je za automobil domaće proizvodnje. Došlo je vreme Turske, naveo je Erdogan na zvaničnom Twitter nalogu.

Dodao je kako će se na ovaj način razvijati i drugi važni privredni sektori u zemlji.

– Razvijat će se blizu 100 sektora. Softver i digitalna tehnologija. Doprinos automobilske industrije BDP-u će biti 50 milijardi eura, dok će donijeti i novih 20 hiljada radnih mesta”, naveo je Erdogan.

Predsednik Turske je u ponedjeljak izjavio da će 2019. godine biti završen prototip prvog električnog automobila domaće proizvodnje u Turskoj.

– Prototip prvog automobila domaće proizvodnje bit će spreman 2019., a serijska proizvodnja 2021. godine”, rekao je Erdogan u obraćanju na iftarskom programu u Bursi.

Turska je prošlog novembra pokrenula zajedničku investiciju kako bi proizvela prvi automobil domaće proizvodnje, dok je 31. maja potpisan sporazum o partnerstvu u cilju izgradnje automobilskog brenda.

Energetika.ba / AA

Milisav Pajević