EPS započeo trgovinu električnom energijom u Evropskoj uniji

Srbija

EPS

Ćerka firme JP „Elektroprivreda Srbije“ u Sloveniji „EPS trgovanje“ od 1. aprila 2015. godine započela je prodaju električne energije na mađarskoj berzi HUPX. Iz EPS-a je saopšteno da je ova kompanija prvi put nakon 24 godine direktno na berzi prodala električnu energiju. Cena električne energije iznosila je 43,66 evra po MWh.

EPS je naveo i da je osnivanjem kompanije „EPS trgovanje“ u Sloveniji omogućena trgovina električnom energijom u Evropskoj uniji čime će biti olakšana i trgovina električnom energijom u regionu.

Inače, JP „Elektroprivreda Srbije“ održalo je prošle nedelje prezentaciju u PD „TE-KO Kostolac“. U okviru prezentacije generalni direktor kompanije gospodin Aleksandar Obradović istakao je da reorganizacija kompanije u jako integrisano preduzeće sa ustanovljenom odgovornošću po vertikali omogućava profitabilno i efektivno poslovanje, a tako i opstanak na tržištu. Istaknuto je i da će se sve proizvodne kompanije pripojiti EPS-u do 1. jula 2015. godine, kao i da će promena u Akcionarsko društvo biti izvršena do 1. jula 2016. godine.

Sandra Jovićević

foto: eps.rs