EPS: Uprkos suši obezbeđeno dovoljno električne energije

Vesti | Srbija

Foto-ilustracija: Pixabay

Elektroprivreda Srbije (EPS) je u minulom izuzetno sušnom periodu uspela da obezbedi dovoljne količine električne energije iz sopstvenih izvora i za stanovništvo i za privredu, pa je Republika Srbija  jedna je od retkih zemalja u regionu koja nije uvozila već je izvozila struju, izjavio je direktor za proizvodnju energije u EPS-u, Savo Bezmarević. Savo Bezmarević je za RTS naveo da je Elektroprivreda Srbije uspela da obezbedi dovoljno struje i za garantovano i komercijalno snabdevanje.

– Hidroelektrane su manje proizvele nego što se očekivalo zbog smanjenih dotoka na našim rekama, na Dunavu na Đerdapu i na Drini na Bajnoj Bašti, pa je samim tim bila i manja proizvodnja – rekao je Bezmarević.

Naglasio je da u sušnim periodima glavni teret ponesu rudnici – kolubarski i kostolački basen i termolektrane.

Prema njegovim rečima, za jedan kilovat struje treba da iskopamo kilogram i po uglja, a od početka godine smo proizveli oko 17 milijardi kilovat časova struje. On je podsetio je da su naše glavne hidroelektrane Đerdap 1 i 2 i Bajina Bašta.

– Da bi Đerdap radio normalno potreban je protok od oko 9.000 kubika u sekundi, što je obično na proleće, ali leti nema takvih protoka. Prošle godine je u prvih osam meseci prosečan protok bio 6.500 kubika, a u istom periodu ove godine oko 4.500 kubika. Na Bajinoj Bašti je bilo 420 kubika u prvih osam meseci prošle godine, a ove oko 250 kubika – naveo je direktor za proizvodnju energije u EPS-u.

Bezmarević ističe da je u sušnim periodima uvoz struje poslednja opcija i da ga ove godine nije ni bilo.

– Mi smo jedna od retkih zemalja u regionu koja nije imala uvoz struje već smo je izvozili – naveo je Bezmarević, dodajući da je Srbija izvozila struju u Albaniju, Makedoniju, BiH, Hrvatsku i druge zemlje u regionu, pošto je svuda bila suša.

On je takođe naveo da su i male hidroelektrane imale za 21 odsto manju proizvodnju struju zbog suše.

U navedenoj izjavi, saopšteno je da EPS planira da uloži oko 500 milona evra do 2025. u hidroeletkrane, u revitalizaciju starih i izgradnju novih.

– Već je urađena revitalizaicija Bajine Bašte, Đerdap 1 je pri kraju, uskoro će početi Đerdap 2, a u toku je revitalizacija na Malom Zvorniku – naveo je direktor za proizvodnju energije u EPS-u.

Izvor: elektroenergetika.info