EPS smanjuje emisiju štetnih gasova u TENT-u

epsPosle projekta unapređenja životne sredine u rudarskom basenu Kolubara, javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ ima u planu i realizaciju projekta odsumporavanja četiri bloka termoelektrane „Nikola Tesla“.

Ugovor o kreditu za realizaciju ovog projekta potpisan je još 2011. godine između „Elektroprivrede Srbije“ i japanske agencije za međunarodnu saradnju, a vredan je preko 250 miliona evra. Prema rečima direktora TENT-a gospodina Čedomira Ponoćka, prva faza radova bi trebalo da se obavi na blokovima A3 i A4, a druga na blokovima A5 i A6. Očekuje se da će ugovor za realizaciju ovog projekta biti potpisan u septembru ove godine, a planirano je da se obe faze završe za dve godine.

Osim toga, planirano je i odsumporavanje oba bloka TENT B, a prema ugovoru radovi na TENT A i TENT B moraju biti završeni do kraja 2017. godine.

U toku je i projekat redukcije azotovih oksida, tako da se u tu svrhu uvode primarne mere koje, između ostalog podrazumevaju i izmene na gorionicima uglja kao i dodavanje tercijarnog vazduha.

Svi ovi projekti koje sprovodi „Elektroprivreda Srbije“ doprineće smanjenju zagađenja životne sredine.

S.J.