EPS razvija projekte obnovljivih izvora energije

Srbija

DusanZivkovicPomoćnik direktora Direkcije za obnovljive izvore enerije EPS-a gospodin Dušan Živković izjavio je na konferenciji „Balkanski sektor i investicije u OIE” da je EPS otvorio prostor projektima OIE i da su, u tom smislu, preduzete značajne aktivnosti kroz obnavljanje postojećih proizvodnih kapaciteta, podizanja njihove efikasnosti i proizvodnje, i kroz realizaciju projekata proizvodnje energije iz OIE, finansiranih od strane međunarodnih institucija, poput EBRD, EIB, KfW, Svetske banke i ruskih investitora.

Kroz revitalizaciju postojećih proizvodnih kapaciteta hidroelektrana „Đerdap“, „Bajna Bašta“, uskoro i „Zvornika“, stvorili su se uslovi i za revitalizaciju malih hidroelektrana tačnije obnavljanje 15 malih hidroelektrana ukupne snage oko 20MW, naglasio je Živković i dodao da EPS redovno konkuriše sa svojim projektima na konkursima Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

U prethodnom periodu stvorena je kontinuirana proizvodnja električne energije zahvaljujući ulaganju EPS-a u proizvodnju energije iz uglja, a sa druge strane EPS je prepoznao značaj ulaganja u projekte OIE.

Planirani su projekti iskorišćenja energije vetra u Kostolcu i izgradnje jedne solarne elektrane, što je u fazi izrade tehničke dokumentacije, merenja i analiziranja isplativosti projekata; a planirano je i ulaganje u projekte biomase odnosno kogeneracije između TE-TO Novi Sad i TE-TO Sremska Mitrovica.

Živković je istakao da je važno razmišljati o dugoročnoj isplativosti investicija, time i održivosti projekata, jer su postojeće „fid-in“ tarifе podsticajne samo u određenom vremenskom periodu. Održivost „fid-in“ tarife, smatra on, dugoročno nije rešenje, već je potrebno da se nađe balans između „inputa” troška investicije i cene električne energije kako bismo imali dugoročno optimalno rešenje.

EPS partnere na tržištu može naći za svaki dobar projekat i posvećen je razvoju OIE segmenta pa je, s tim u vezi, otvorio i preduzeće za obnovljive izvore energije koje treba da proizvodi energiju iz obnovljivih izvora, prodaje je i tako se samostalno finansira.

Značajna stavka za investitore, navodi Živković, je da je EPS stvorio uslove da se 400kW mrežom i investicijom sa 11 trafostanica omogućio veći priliv proizvodnje i lakši tranzit energije kroz Srbiju i van nje.

Energetski Portal
foto: Danas