EPS ponovo uputio poziv za revitalizaciju malih hidroelektrana

Vesti | Srbija | Hidro

Foto-ilustracija: Wikimedia/Dr Richard Murray

U petak, 13. aprila, Elektroprivreda Srbije ponovo je otvorila ponude za rehabilitaciju malih hidroelektrana. U pitanju je 7 starih brana na vodi, čiji je vlasnik EPS, prenose Novosti. Radovi će najverovatnije biti završeni u 2018. godini. Ove brane na obnovu čekaju već šest godina, s obzirom na to da je još 2011. godine, na osnovu Projekta za male hidroelektrane, obezbeđen zajam od Evropske banke za obnovu i razvoj, koji je vredan 37 miliona evra, a predviđen za 15 malih hidroelektrana.

Hidroelektrane na kojima se radovi planiraju su Raška kod Novog Pazara, Radaljska banja kod Malog Zvornika, Seljašnica kod Prijepolja, Kratovska reka kod Priboja, Pod gradom i Turica u Užicu, kao i mala hidroelektrana Moravica kod Ivanjice. Neke od ovih brana ne rade već godinama ili su u veoma lošem stanju.

Privatni investitori nisu pokazali veće interesovanje za učešće u projektima izgradnje hidroelektrana, pa je nekoliko javnih poziva za podizanje novih malih brana već propalo.

Kako navodi Branislav Branković, jedini elektroinženjer u Srbiji sa licencom za obnovljive izvore energije, EPS se u konkursima za male hidroelektrane javlja kao direktna konkurencija privatnim investitorima.

– Država propisuje uslove, a EPS je u sukobu interesa kao javno preduzeće, jer jedino njima možemo da prodamo struju koju napravimo. Sam sam podigao jednu malu hidroelektranu koja ni posle deset godina ne može da se priključi na mrežu- kaže Branković

Kako prenose Novosti, radovi na svakoj maloj hidroelektrani uključuju rušenje ili demontažu postojećih struktura, zemljane radove, betoniranje, zidanje i izolacione radove, metalske i aluminijumske radove, fasaderske i molerske radove, kao i postavljanje panela i instalaciju vodovoda i kanalizacije. Očekivana dužina trajanja radova je 40 nedelja.