EPS obeležio 125 godina od početka razvoja elektroenergetskog sistema u Srbiji

Vesti | Srbija

 

Foto: JP „Elektroprivreda Srbije“

Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ obeležilo je 125 godina od početka razvoja elektroenergetskog sistema u Srbiji i izgradnje prve termocentrale na Dorćolu uz ocene da je sada EPS moderna kompanija koja postiže odlične rezultate i lider je u regionu.

– EPS predstavlja jednu od najmoćnijih kompanija u regionu koja zapošljava 30.000 ljudi i koja godišnje proizvodi 40 miliona tona uglja i 36 milijardi kilovat-sati električne energije. Uz podršku Vlade Republike Srbije i Aleksandra Vučića, predsednika države, EPS nastavlja razvoj i gradi novu termoelektranu „Kostolac B3“, realizuje projekat prvog vetroparka snage 66 megavata, a nadamo se da će uskoro početi i gradnju novih proizvodnih kapaciteta u termo i hidro sektoru. Reč je o modernizovanoj kompaniji koja je lider u svojoj industriji, ali i u ukupnoj industriji u Srbiji i regionu. Kroz snažne investicije i nove projekte želimo da zadržimo EPS na tom nivou, rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike na obeležavanju jubileja EPS-a.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Na svečanosti u Starom dvoru Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS je istakao da je EPS snažna kompanija koja je prevazišla mnoge izazove.

– EPS u poslednjih pet godina dostiže vidljivi napredak koji se paralelno odvija sa razvojem privrede i infrastrukture u Srbiji. I ovu 2018. godinu, EPS će završiti sa pozitivnim rezultatom, što će biti treća godina za redom.

Nastavićemo sa investicijama u gradnju kapaciteta i unapređenje poslovanja, jer su stabilna proizvodnja i distribucija električne energije preduslov za izgradnju autoputeva, fabrika i otvaranje radnih mesta, rekao je Grčić.

Na svečanosti je dodeljena i nagrada EPS-a za doprinos razvoju elektroenergetike u Srbiji.

Povelju sa plaketom „Đorđe Stanojević“ je u ime predsednika Aleksandra Vučića, koji je u Moskvi, primio Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije istakavši da je budućnost Srbije u elektroprivredi bez koje se ne može razvijati ni četvrta industrijska revolucija.

– Ne može se zamisliti razvoj robotike bez električne energije i ako mislimo da kao ekonomija i privreda opstanemo mi to nećemo uspeti bez EPS-a. To je kompanija koja je vodeća u ovom delu Evrope i želim vam da vrlo brzo ne budete samo glavni igrač na srpskom tržištu, već i da pređete granice i budete apsolutni gospodar u električnoj energiji na Balkanu, poručio je Selaković.

Za doprinos razvoju EPS-a zahvalnice su dodeljene Ministarstvu rudarstva i energetike, Ministarstvu privrede, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Bezbedonosno informativnoj agenciji, Nemačkoj razvojnoj banci, Marku Čadežu, predsedniku Privredne komore Srbije, Marku Parezanoviću iz BIA i Liju Mančangu, ambasadoru Narodne Republike Kine.

– EPS je velika, snažna i sposobna kompanija koja je dala ogroman doprinos privlačenju kineskih kompanija i investicija u Srbiju. EPS prodaje proizvod po povoljnoj ceni i pruža odličnu uslugu koja daje prednost Srbiji. Želim vam još veći uspeh, poručio je Li Mančang, ambasador NR Kine.

Dan „Elektroprivrede Srbije“ tradicionalno se obeležava 6. oktobra, kada je 1893. godine sa radom počela prva termocentrala u Srbiji, u Beogradu, na Dorćolu, zahvaljujući profesoru Đorđu Stanojeviću.

Milisav Pajević