EPS najavio plan za modernizaciju firme „Kolubara Metal“

Vesti | Srbija

 

Foto: EPS

Prilikom obilaska proizvodnih pogona kolubarine organizacione celine „Metal“ Milorad Grčić, v.d. direktora JP EPS je rekao da je EPS započeo modernizaciju RB „Kolubara“, a krajni cilj je da „Kolubara Metal“ bude na visoko tehnološki razvijenom nivou,tako da bude moguće da se u samom EPS-u napravi rotorni bageri i dodao da „Kolubara Metal“ ima svoje mesto u budućnosti kao najbolja metalska firma u Srbiji i na Balkanskom poluostrvu.

− Ideja nam je da možemo sami, svojom pameću i opremom, da izgradimo kompletan bager glodar u nekom narednom periodu. Mislimo da to nije mnogo daleko i da ćemo za oko pet godina moći da se pohvalimo da nam ne treba pomoć sa strane, rekao je Grčić.

Prvi korak u modernizaciji je nabavka robota za zavarivanje, vrednosti 24 miliona dinara. Reč je o prvom robotu u RB „Kolubara“, koji radi na zavarivanju papuča na bageru.

Robot čak sedam ili osam puta smanjuje brzinu varenja papuče bagera. Do 30 odsto je smanjeno i vreme koje se potroši za pripremu papuče za varenje. Nedavno je nabavljen i testiran a sada je već u punoj upotrebi.

U „Metalu“ su istakli i važnost prese koja je jedinstvena u Srbiji zbog mogućnosti savijanja profila od 50 milimetara čeličnog lima. Grčić je najavio plan za modernizaciju „Metala“ u narednim godinama i rekao da je u ovaj deo EPS-a nedavno zaposlena mlada devojka, trećeplasirana na svetskom takmičenju u zavarivanju u Tokiju.

Grčić je obišao i novi monitoring centar u RB „Kolubara“, koji će biti veoma važan za podizanje bezbednosti u čitavom kolubarskom basenu.

Završena je prva faza radova, vrednosti između 45 i 47 miliona dinara, a trenutno 120 kamera pokriva delove RB „Kolubara“. Plan je da do kraja 2020. godine u sistemu radi oko 400 kamera, kojima će biti pokriveni svi vitalni delovi „Kolubare“, čime se olakšava rad zaposlenima, podiže bezbednost i sprečavaju krađe materijalnih dobara.

− Investiramo u sve delove sistema, podižemo efikasnost i unapređujemo poslovanje. Deo tog ciklusa je i zapošljavanje mladih stručnjaka, u toku je konkurs za prijem 163 stručnjaka i očekujemo da ćemo dobiti najbolje mlade inženjere koji će nastaviti da doprinose modernizaciji i uvođenju najmodernijih tehnologija, rekao je Grčić.

Miodrag Ranković, predsednik Sindikalne organizacije „Kolubara“, pozdravio je investicioni ciklus sa ciljem modernizacije opreme u „Kolubari“ i podsetio na važnost sistema za bezbednost elektro-energetske sigurnosti.

Milisav Pajević