EPS najavio nastavak ulaganja i unapređenje poslovanja

Vesti | Srbija | Ugalj

 

Foto: EPS

Na 14. Međunarodnom sajmu energetike i 15. sajmu zaštite životne sredine Ekofer u Beogradu, „Elektroprivreda Srbije“ predstavila je najvažnije investicione i ekološke projekte, novine u poslovanju elektrodistributivnog sektora i planove u oblasti rudarstva.

Izgradnju vetroparka u Kostolcu, snage 66 megavata sa mogućom godišnjom proizvodnjom električne energije od 151 gigavat-sat, Vlada Srbije proglasila je projektom od državnog značaja.

Za stručnjake EPS-a taj projekat biće veliki izazov, posebno u domenu upravljanja vetro kapacitetima i implementacijom u proizvodni sistem EPS-a.

Do kraja godine očekuje se da EPS dobije status povlašćenog proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora, određene dozvole i saglasnosti nadležnih ministarstava i objavi tender za nabavku opreme i izradu projekta za izvođenje.

Predstavljeni su projekti revitalizacije agregata A2 u HE „Đerdap 1“, agregata A3 na HE „Zvornik“, kao i 13 malih i izgradnje dve nove male HE. Najznačajniji projekat u termosektoru JP EPS u 2018. bio je revitalizacija bloka A4 u TENT A.

Kapitalnim remontom povećana je instalisana snaga bloka sa 308,5 na 332,7 megavata, povećana pouzdanost rada, produžen radni vek postrojenja, povećana energetska efikasnost i smanjen negativni uticaj na životnu sredinu.

O putu do digitalnog rudnika, inovacijama u rudarskom sektoru i važnosti uvođenja modernih tehnologija u rudarske ogranke EPS-a, govorio je Slobodan Mitrović, izvršni direktor za proizvodnju uglja.

– Digitalna transformacija rudarskih procesa je ključno pitanje budućnosti rudarstva. U rudnicima EPS-a trenutno se izrađuju geološki i tehnološki modeli, realizuje se projekat izgradnje sistema za upravljanje kvalitetom uglja u zapadnom delu Kolubarskog basena i razvija integralno-informacioni sistem za praćenje proizvodnje uglja – rekao je Mitrović.

EPS je predstavio i novi proizvod na tržištu električne energije za komercijalne potrošače – zelenu energiju sa garancijom porekla. Komercijalni kupci moći će od EPS-a da kupe električnu energiju proizvedenu isključivo iz obnovljivih izvora energije i time doprinesu očuvanju životne sredine.

Naredne godine počeće da radi novi kol centar za potrošače, kao i uvođenje novog biling sistema, a cilj je još bolja i brža komunikacija sa kupcima i njihovo bolje informisanje uvođenjem novih tehnologija.

Iz poslovanja „EPS Distribucije“ predstavljen je projekat „Poboljšanje reagovanja u vanrednim situacijama“, koji se realizuje iz donacija Evropske unije kroz IPA 2014 fondove elektroenergetskom sektoru za sanaciju i prevenciju poplava.

Izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na četiri termobloka TENT A (A3-A6) je jedan od najznačajnijih ekoloških projekata JP EPS, vredan oko 167 miliona evra.

Izgradnjom ovog postrojenja koncentracija sumpornih oksida u dimnom gasu biće svedena ispod 200 miligrama po normalnom metru kubnom, a sadržaj praškastih materija u dimnom gasu ispod 20 mg/Nm³, što je u skladu sa važećim evropskim standardima.

Konzorcijum koga čine japanske firme i domaće „Jedinstvo“ iz Sevojna, predvodi Mitsubishi Hitachi Power Systems. Izgradnja postrojenja počeće u prvom kvartalu 2019. godine.

Milisav Pajević