EPS: Maksimalna stabilnost elektroenergetskog sistema u Srbiji

Vesti | Srbija

Foto: EPS

EPS je ispunio planove u 2018. i povećao proizvodnju struje za 1,2 odsto, a u 2019. planirano je da ukupna proizvodnja električne energije u Srbiji bude uvećana za četiri odsto i iznosi ukupno 40 teravat časova, izjavio je juče ministar energetike Aleksandar Antić koji je zajedno sa vd. direktorom EPS-a Miloradom Grčićem posetio utovarnu stanicu u Vreocima odakle se ugalj prugom doprema do Termoelektrane Nikola Tesla.

Antić je zahvalio EPS-u i zaposlenima u tom preduzeću što rade i praznicima, to jest 365 dana u godini, 24 sata dnevno.

– Ovde je redovan radni dan i mislim da dugujemo veliku zahvalnost svim tim ljudima, naglasio je Antić.

Kako je rekao, ukupna energetska situacija u zemlji je potpuno stabilna i sigurno je snabdevanje svim ključnim energentima za građane i privredu.

Antić je rekao da je u okviru EPS-a na kopovima, u Kolubari i Kostolcu, planirana proizvodnja uglja od oko 38 miliona tona, što je za 1,5 odsto više nego u 2018.

Ministar kaže da će vlada i ministarstvo dati podršku zaposlenima u EPS-u kako bi se ostvario ambiciozni cilj da se ostvari bruto proizvodnja od oko 40 teravat časova.

– U 2019. su u proizvodnju ušli i kapaciteti iz energije vetra, trenutno imamo u probnom radu na mreži oko 200 megavata iz vetra i u toku ove godine planirano je da se na mreži nađe još gotovo 180 megavata. To će biti značajna podrška našem energetskom sistemu. Ipak, ključ stabilnosti našeg energetskog sistema leži u proizvodnji EPS -a u termosektoru, naveo je on.

Antić kaže da je 31. decembra potpisao energetsku dozvolu za izgradnju vetroparka Kostolac.

– U 2019. jedna od ključnih stvari je finansiranje za odsumporavanje TENT-a B i početak aktivnosti na tom projektu, koji treba da obezbedi da dobije novi radnu vek i obezbedi siguran rad u narednim decenijama sa najvišim standardima. Zatim, tu je projekat za izgradnju nove termolektrane Kolubara B i ocena njene opravdanosti, a koja bi se nalazila ovde, u neposrednoj blizini.

Antić dodaje su planirani i projekti za povećanje rudarske proizvodnje: izmeštanje ibarske magistrale i reke Peštan,koji treba da obezbede širenje kopova i aktivnosti za otvaranje polja Radljevo, kao zamenskog kapaciteta za Tamnavu, što će dugoročno obezbediti sigurnost u proizvodnji uglja.

Antić je podsetio da izgradnja novog bloka u Kostolcu B3 treba da se završi do kraja 2020. godine.

Direktor EPS Milorad Grčić najavio je da će maksimalna stabilnost elektroenergetskog sistema u zemlji, kakva je bila tokom novogodišnje noći, biti održana tokom cele zime.

Tokom poslednjeg dana u 2018. i tokom novogodišnje noći elektroenergetska stabilnost u Srbiji održana je na maksimalnom nivou i svi potrošači imali su struju, naveo je Grčić i izrazio uverenje da će ta stabilnost biti održana tokom cele zima.

– Velika vest za EPS je da je poslednjeg dana prošle godine, dobijena energetska dozvola za izgradnju vetroparka u Kostolcu. Veoma smo srećni da se tako završila 2018. godina, naveo je Grčić i izrazio očekivanje da će izgradnja tog vetroparka početi u trećem kvartalu 2019. godine.

Ističe da je EPS ispunio plan bez obzira na ogromne probleme koji su bili prisutni u Kolubari.

– Uspeli smo da proizvedemo ugalj u dovoljnoj meri, a struju smo proizveli za 1,2 odsto više u odnosu na 2017. godinu. Čeka nas i rešavanje problema sa proizvodnjom uglja u Kolubari, ozbiljna borba, ali svaku borbu smo zahvaljujući ozbiljnim ljudima – rudarima u Kolubari, uspeli da dobijemo i siguran sam da ćemo i ovu bitku dobiti, istakao je Grčić.

On je svim zaposlenima u EPS-u čestitao novogodišnje praznike i poželeo im, kao i njihovim porodicama, zdravlje i sreću. Takođe, Grčić je zahvalio ministru Antić što je došao u Vreoce da vidi kako se tu radi tokom novogodišnjeg praznika.

Predsednik sindikata RB Kolubare Miodrag Ranković je rekao da se u stanici u Vreocima utovara ugalj zahvaljujući kojem Srbija „sija“ 365 dana u godini.

Istakao je da rudari odgovorno rade svoj posao i da će Srbija ‘sijati’ sve dok rudari kopaju ugalj.

– Prevazilazimo probleme i ulazimo u dva velika projekta ove godine: izmeštanje magistrale i reke Peštan i puta za Aranđelovac i kada se otvore novi kopovi Kolubara će imati veću sigurnost, kao i EPS, naveo je Ranković.

Obilasku utovarne stanice u Vreocima je prisustvovao i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević.

Milisav Pajević