EPS: Ledeni dani višestruko povećavaju potrošnju struje!

Srbija

Januar ove godine sa minus 3,6 stepeni Celzijusa je najhladniji januar u Beogradu od 1964. godine, podaci su meteorologa. Ovogodišnji januar hladniji je i od februara 2012. godine koji svi pamtimo po ekstremno ledenom talasu.

Zato je i potrošnja električne energije tokom decembra 2016. i januara 2017. godine veća za 560 miliona kWh električne energije u odnosu na period pre godinu dana. U januaru se dnevna potrošnja struje približila rekordu iz februara 2012. godine, a 10. januara, kada je u nekim delovima Srbije minus dostizao i 33 stepena Celzijusa, potrošnja struje iznosila 138 miliona kWh, što je 20 odsto više nego istog datuma prošle godine.

Povećanje potrošnje električne energije u decembru i januaru kretalo se od 10 do 20 odsto, zavisno od temperaturnih razlika. Ipak, potrošačima je mala uteha meteorološka statistika, ali je veoma važno da svako domaćinstvo ima uvid u sopstvene energetske navike. Retko ko od nas ima utisak da dva ili tri sata dodatnog uključivanja kvarcne grejalice ili uljanog radijatora može čak za trećinu da uveća račun za struju Dodatno uključivanje TA peći nekoliko sati u toku dana može i da duplira račun za utrošenu električnu energiju. I svaki stepen smanjenja spoljašnje temperature dovodi do toga da potrošnja za grejanje raste za 5 ili 6 odsto.

Predstavnik Agencije za energetiku gospodin Aca Vučković izjavio je za Telegraf da ako potrošite oko 1.600 kWh električne energije mesečno došli ste do granice crvene zone. Ukoliko zbog hladnog vremena koje može biti kao što je i ovaj decembar u minusu, jedno minus dva, minus tri stepena, vi ćete morati da bi ste se zagrejali da potrošite više električne energije. Ukoliko potrošite znači na tih 1.600 dodatnih 800kWh električne energije za grejanje, što nije nemoguće kad je jako hladno, peć se umesto četiri sata puni sedam sati, za to vreme ćete potrošiti na primer tih dodatnih 700, 800 kWh u crvenoj zoni i vaš račun će se duplirati. Tako račun od oko 10.000 dinara u normalnim uslovima, očekivano je da bude oko 19.000 tokom ledenog talasa.

Gospodin Slobodan Ružić, ekspert za energetiku za Telegraf je istakao da je prosečna temperatura u decembru 3 stepena. Ako u nekom drugom decembru prosečna bude minus 2, vi ćete imati 25 odsto više potrošnje za grejanje, a da držite isti nivo u svom stanu. Potrošač ne zna, ali troši više, i to se neumitno dešava, to je zakon fizike.

Domaćinstvo koje se greje na dva termo-akumulacione peći troši 1.800 kWh mesečno. U nižoj tarifi, jer noću puni TA peći, potroši 1.000, a u skupljoj 800 kWh. Račun iznosi oko 13.000 dinara. Pošto je bilo hladno, domaćinstvo je dodatno uključivalo TA peć od 6 kW svakog dana po tri sata dnevno (dakle po skupoj tarifi). Peć je potrošila u tom periodu 6kW x 90h = 540 kWh za mesec dana. Ukupna potrošnja ovog domaćinstva iznosi 2.340 kWh, od kojih je 1.000 u jeftinoj, a 1.340 u skupoj tarifi. Račun iznosi oko 23.500 dinara. Skoro duplo je veći račun zbog jedne TA peći koja je dodatno uključivana danju po tri sata.

izvor: telegraf.rs