EPS investira u zaštitu životne sredine

Srbija

Foto-ilustracija: Unsplash (Alexander Tsang)

Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije” uložiće stotine miliona evra u projekte kao što je sistem za odsumporavanje dimnih gasova TE „Nikola Tesla A“, najavljeno je na sajtu ovog preduzeća.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je radove na izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u najvećoj EPS-ovoj termoelektrani i  tom prilikom je izjavila da je to  važan korak ka unapređenju zdravlja svih građana.

“Pola milijarde evra ulažemo zajedno samo u projekte odsumporavanja. Uslov broj jedan je da smo energetski bezbedni, da imamo dovoljno gasa i električne energije, ali jednako važan uslov je i zaštita životne sredine”, izjavila je ministarka u TENT A.

V. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ Milorad Grčić istakao je gradnja sistema za odsumporavanje u TENT A jedan od najvažnijih i najkrupnijih projekata u EPS-u koji se sprovodi u cilju zaštite životne sredine.

“Sistem odsumporavanja koji gradimo je za blokove A3, A4, A5 i A6. Blokovi A1 i A2 doći će na red nakon velikog kapitalnog remonta, a gradi se i sistem za TENT B. U prethodnom periodu smanjili smo emisije praškastih materija do 10 puta. Do sada je uloženo oko 500 miliona evra u projekte zaštite životne sredine, a planovi za naredni period su ulaganje od 1,2 milijarde evra”, rekao je Grčić i dodao da očekuje da bi sistem za odsumporavanje u TENT  A mogao da bude završen i nešto pre maja 2022. godine.

Izgradnja sistema za odsumporavanje važno je i za privredni razvoj naše zemlje, a ministarka se nada da će sa ulaganjem u obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost doći i nove investicije.

“Iskreno verujem da ćemo do kraja ove godine imati nacionalni plan za klimu i energetiku i da ćemo već sledeće godine biti energetski zeleniji. Vredno ćemo raditi na energetskoj tranziciji koja je, uslov privrednog razvoja naše zemlje” istakla je Mihajlović.

Ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata takođe je obišao radove na izgradnji postrojenja, i tom prilikom je istakao da je postrojenje za odsumporavanje u TENT A prvi projekat za zaštitu životne sredine koji se realizuje u okviru sporazuma vlada Srbije i Japana, kako bi se Srbiji pružila podrška na putu ka EU.

Energetski portal