EPS do kraja godine raspisuje tender za pametna brojila

Srbija

pametna brojila naslovi.net

Elektroprivreda Srbije do kraja ove godine ima u planu da raspiše tender za uvođenje novih pametnih brojila čija je vrednost oko 350 miliona evra.

Predsednik Grupacije proizvođača opreme za merenje električne energije gospodin Jovan Vujasinović izjavio je u intervjuu za Politiku izjavio je da su srpske kompanije spremne za tender. On je dodao da bi trebalo podržati domaće kompanije, jer bi njihovim angažovanjem bilo otvoreno oko 1500 novih radnih mesta.

Direktor Elektroprivreded Srbije gospodin Aleksandar Obradović istakao je za Politiku da će uvođenjem pametnih brojila potrošači dobiti najsavremenije očitavanje i upravljanje potrošnjom električne energije, kao i da će se terk tada znati koliki su gubici na terenu. On je dodao da sada sve kompanije u sklopu EPS-a očitavaju električnu energiju po nekom svom sistemu, ali da će se to promeniti uvođenjem novih brojila. Gospodin Obradović je istakao i da će tender biti raspisan uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja će i nadgledati njegovu regularnost.

Očekuje se da će implementacija ovog projekta trajati oko 7 godina i koštati preko 500 miliona evra.

Sandra Jovićević

foto: naslovi.net