EPS će do 2025. godine uložiti milijardu evra u životnu sredinu

Srbija | Održivi razvoj

eps

Predstavnici EPS-a i TE-KO „Kostolac“ 9. juna 2016. godine održali su sastanak posvećen realizaciji ekoloških projekata u Kostolcu.

Vršilac dužnosti direktora JP „Elektroprivreda Srbije“ gospodin Milorad Grčić izjavio je da je EPS društveno odgovorna kompanija koja je do sada uložila oko 200 miliona evra u ekološke projekte, a očekuje se da će do 2025. godine ova cifra dostići milijardu evra.

Naveo je da su u TE „Kostolac B“ revitalizovana dva bloka i ugrađeni elektrofilteri što je smanjilo nivo zagađenja ispod minimuma propisanog zakonima i evropskim standardima. U toku je izgradnja postrojenja za odsumporavanje koje bi uskoro trebalo da bude završeno, a kada bude pušteno u rad emisija sumpor-dioksida iznosiće manje od 200 miligrama po metru kubnom, a što je u skladu sa evropskim normama. Dodao je da je u toku i realizacija projekta zatvaranja pepelišta Srednje kostolačko ostrvo što će doprineti eliminisanju problema razvejavanja pepela iz termoelektrane „Kostolac A“, dok se u TE „Kostolac B“ priprema izgradnja novog bloka.

Gospodin Grčić je dodao da se ekološkim investicijama podiže kvalitet života građana i smanjuje zagađenje, čime se doprinosi i zaštiti životne sredine.

Sandra Jovićević

foto: eps.rs