Epl planira da 2024. godine predstavi svoj prvi električni automobil

Mobilnost

Dugo se šuškalo o mogućnosti da američka kompanija Epl (Apple) razvije sopstveno putničko vozilo, a ove nedelje je Rojters objavio da 2024. godine Epl započinje proizvodnju sopstvenih  električnih vozila.

Vozilo će koristiti kompletno novu tehnologiju baterija čiji bi glavni adut bio drastično smanjenje troškova i povećani domet vozila, rekli su Rojtersu neimenovani izvori iz kompanije.

Na ovaj način Epl bi mogao da reši dva najvažnija problema sa kojima se susreću automobii na električni pogon.

Prema nekim navodima istražuje se i mogućnost upotrebe takozvanih LFP (litijum-gvožđe-fosfat) baterija, koje se manje zagrevaju i ne sadrže kobalt.

Kompanija je projekat, poznat pod nazivom „Titan“, započela još 2014. godine, kada su započeli i rad na njegovom dizajnu.

Kao i za telefone, tako će i za proizvodnju električnog automobila biti angažovana druga kompanija. Iako su ambiciozno najavili početak proizvodnje za 2024. godinu, verovatnije je da će pandemija da dovede do odlaganja početka proizvodnje barem do 2025. godine.

Ilonu Masku iz  kompanije Tesla je trebalo preko petnaest godina pre nego što je uspeo da ostvari prvi profit od proizvodnje električnih vozila, pa se sada svi pitaju da li će ova investicija Epla uopšte biti isplativa.

Što se cene automobila tiče, znajući cene Epl proizvoda, možemo da pretpostavimo da će biti pristupačan samo ograničenom broju ljudi.

Što se komentara od strane same kompanije tiče, Epl je odbio da do daljnjeg komentariše svoje planove i buduće proizvode.

Jovana Canić