EPCG traži zabranjene lične podatke

Region

EPCGRedakciji „Vijesti“ se javljaju građani sa primedbama i žalbama na EPCG. O tim primedbama, ovaj dnevni list donosi reportažu. EPCG uz ugovor o snabdevanju strujom traži podatke o zaposlenju ili penziji, iako im je Agencija za zaštitu podataka ličnosti (AZLP) to zabranila još 2015.

Građani koji sa  Elektroprivredom (EPCG)  sklapaju ugovor o snabdevanju električnom energijom nisu dužni da dostavljaju potvrdu i podatke o radnom odnosu, odnosno potvrdu iz Fonda PIO ako su penzionisani kao deo potrebne dokumentacije za sklapanje ugovora.

Međutim, EPCG i dalje traži te podatke, a iz Agencije za zaštitu podataka ličnosti (AZLP) “Vijestima” je potvrđeno da građani te podatke mogu da daju jedino ako žele.

“Zahtevanje tih potvrda nije imalo eksplicitno uporište u Zakonu o energetici i Opštim uslovima  za snabdevanje električnom energijom. Zapisnikom o nadzoru, rukovaocu zbirke  podataka o ličnosti (EPCG)  ukazano je da izmeni taj obrazac na način da izbriše tačke koje se odnose na dostavljanje potvrde”, kazao je “Vijestima” predsednik Saveta AZLP Muhamed Đokaj.

On objašnjava da su tada iz EPCG ukazali da se tom obrascu doda stavka da je potvrda predata uz saglasnost kupca.

“To znači da kupac nije u obavezi da dostavi navedenu potvrdu,  a da će i u tom slučaju ugovor biti zaključen”, kazao je Đokaj.

Građani koji su se obratili “Vijestima” doneli su obrasce koji su im dati iz EPCG, a koji su suprotni onome što je AZLP naložila. U obrascima nije navedeno da građanin nije u obavezi da dostavi te podatke, već ih EPCG i sada traže kao obavezne da bi  zaključili ugovor.

Izvor: vijesti.me

V.V.