EPCG isplaćivaće Nikšiću 2 miliona evra godišnje zbog plavljenja zemljišta za proizvodnju energije

Foto: Vlada Crne Gore

Novim odredbama Zakona o finansiranju upravljanja vodama u Crnoj Gori koji je usvojen u četvrtak prošle nedelje propisana je znatno pravednija raspodela naknada opštinama na ime korišćenja akumulacija.

Opština Nikšić će po ovom osnovu ostvariti dodatne godišnje prihode od oko 2 miliona evra. „Izmene Zakona propisuju znatno pravedniju raspodelu naknada opštinama na ime korišćenja akumulacija“, kazao je potpredsednik Vlade Milutin Simović, obrazlažući predlog Zakona.

„Da bi se izvršila pravilna raspodela naknada, kao i valorizacija prostora, ocena je da je neophodno uvesti i obavezu plaćanja naknada po osnovu površine potopljenog korisnog zemljišta koje bi u slučaju da nije potopljeno moglo da se koristi u svrhe razvoja poljoprivrede, gradske i druge infrastrukture. Možemo konstatovati da će primena Zakona o finansiranju upravljanja vodama omogućiti mnogo pravičniju raspodelu sredstava za korišćenje akumulacija, a što će konačnom biti značajan benefit za jedinice lokalne samouprave pa i za državu“, istakao je Simović.

Zakon propisuje da Elektroprivreda Crne Gore na ime naknada, kao korisnik akumulacija, godišnje Opštini Nikšić uplaćuje oko 2 miliona evra.

„Ovaj zakon znači ispravljanje istorijske nepravde prema opštini Nikšić. Opština Nikšić je opština koja je svoje najveće površine podarila Elektroprivredi Crne Gore za akumulacije na bazi kojih Elektroprivreda proizvodi i prodaje energiju. Red je da opština na bazi te plavljene površine dobije redovnu godišnju finansijsku naknadu. Finansijska naknada za budžet opštine na godišnjem nivou biće oko dva miliona evra“, naglasio je potpredsednik Vlade Milutin Simović.

Tokom rasprave u Skupštini Crne Gore potpredsednik Simović je izrazio uverenje da će ovo uvećanje prihoda Opštine omogućiti dodatna ulaganja u lokalnu infrastrukturu, kako bi se nastavio pozitivan trend razvoja Nikšića.

„Dva miliona evra Veselin Grbović i njegovi saradnici znaće itekako dobro da utroše za dobro svih građana Nikšića, za dalji razvoj infrastrukture i otvaranje novih radnih mjesta, za poboljšanje svih onih funkcija koje su od interesa za građane Nikšića, što je posebna vrednost ovoga Zakona. Lokalni budžet dobiće potrebna sredstva koja će ubrzati inače dobar razvojni zamah koji se već uveliko vidi u Nikšiću i građani Nikšića to već dobro prepoznaju i građani Nikšića to dobro cene“, zaključio je Simović.

Izvor: Vlada Crne Gore/PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja