E.ON u minusu 3,0 milijarde evra u prvom polugodištu

Svet

262370Nemački energetski div E.ON saopštio je danas da je u prvom polugođu tekuće godine uleteo u neto gubitak od 3,0 milijarde evra (3,34 milijarde dolara) zbog otpisa vrednost konvencionalne energetske infrastukture u svojoj kompaniji Uniper, izveštava Volstrit DŽornal.

U prvih šest meseci prošle godine, E.ON je ubeležio profit od 1,15 milijardi evra.

Prema saopštenju E.ON-a, ukupno smanjenje vrednosti imovine Unipera iznosilo je 3,8 miliona evra, i obuhvatilo je 2,9 milijardi evra otpisa vrednosti elektrana i postrojenja za skladištenje gasa, kao i 900 miliona evra na ime obezbeđenja od potencijalnih gubitaka.

Prihodi su takođe pali za 11 odsto, na 20,25 milijardi evra.

E.ON je, kao i ostale energetske kompanije u Nemačkoj i drugim delovima Evrope, pogođen dramatično niskim veleprodajnim cenama električne energije usled prevelike ponude koju je „iznedrio“ rast proizvodnje iz obnovljivih izvora i niske cene sirovina.

Akcionari su u junu odobrili kompaniji plan za odvajanje konvencionalne proizvodnje energije i sektora trgovanja u novo preduzeće Uniper, i da do kraja godine ponudi na prodaju oko 53 odsto akcija nove jedinice.

E.ON je saopštio da je neto dug kompanije porastao na 24,8 milijardi evra na kraju juna, u odnosu na 21,3 milijarde evra na kraju 2015. godine.

Kompanija za celu godinu planira, izuzimajući poslovanje Unipera, prilagođenu dobit pre kamata i poreza između 2,7 milijardi i 3,1 milijarde evra i prilagođen profit posle oporezivanja između 600 miliona i jedne milijarde evra, piše Volstrit DŽornal, a prenosi srpski Tanjug.

Izvor:tanjug.rs

Vesna Vukajlović