Engleska predstavila novu šemu za borbu protiv plastičnog otpada

Vesti | Svet | Upravljanje otpadom

Foto-ilustracija: Pixabay

Vlada Engleske najavila je da će uvesti novu depozitnu šemu koja će pokrivati sva pakovanja pića, bilo da su ona od plastike, stakla ili metala.
Najavljena strategija ima za cilj da smanji zagađenje ambalažnim otpadom tako što će potrošačima vratiti određenu sumu novca za povraćaj flaša i limenki.

Slične strategije na snazi su u 38 zemalja a aktivisti su radili skoro deceniju na izradi ovog plana koji je specijalizovan za područje Engleske.
Visina povraćaja zavisiće od veličine ambalaže a potrošači će moći da ih odlože u posebne mašine za povraćaj koje izgledaju slično kao aparati za slatkiše.
Jednom kada se ambalaža vrati, lanci supermarketa bivaju odgovorni za ispravno recikliranje pakovanja. Ovakve depozitne šeme su u drugim zemljama povećale postotak reciklaže za čak 90%.

Trenutno se u Engleskoj reciklira samo 43% od 13 milijardi plastičnih boca koje se godišnje prodaju dok se 700 000 jednostavno odloži na deponije.

U Nemačkoj je ovakav sistem uveden 2003. godine a rezultat je taj da se čak 99% plastičnih boca reciklira.

„Sigurni smo da plastika stvara havariju u našim morskim ekosistemima,“ rekao je sekretar zaštite životne sredine Majkl Gov.
„Od velikog je značaja da sada delujemo kako bismo se suočili sa otpadom i milionima plastičnih boca koje ostaju nereciklirane. Već smo zabranili štetnu mikroplastiku i smanjili upotrebu plastičnih kesa, sada je vreme da sačuvamo svoje okeane od plastičnih boca.“

Nova depozitna šema je i dalje predmet rasprave i idalje nije sigurno da li će svi prodajni lanci biti primorani da učestvuju.
Ono što je značajno je to da će proizvođači morati da plate punu cenu pakovanja i tako smanjiti teret sa poreskih obaveznika i utvrditi pravilo da zagađivač plaća.

Potpredsednica Zelene partije Karolajn Lukas izjavila je: „Nakon velikog odlaganja dobro je što vlada napreduje povodom ovog pitanja. Trebalo je uvesti ovu šemu odavno i ovo je samo početak u namerama da se plastični otpad smanji. Ako su ministri ozbiljni povodom rešavanja ovog problema uvešće ovaj sistem čim pre.“

Reakcije svih građanskih organizacija koje se bave pitanjima zaštite životne sredine poput Svetskog fonda za prirodu i Grinpisa takođe su bile pozitivne.

Škotska je najavila da će u septembru razmotriti uvođenje ovog sistema.

Od kada je dodatna taksa na plastične kese uvedena, njihova upotreba u Engleskoj je opala za 80%. Engleska je takođe sledila primer Amerike i zabranila upotrebu mikroperli u proizvodima za ličnu higijenu.

Prošle godine istraživanje Gardijana otkrilo je da se svakog minuta na svetu proizvede oko milion plastičnih boca. Ova cifra će vrlo verovatno rasti uzimajući u obzir ogromne investicije koje kompanije daju za proizvodnju postrojenja za proizvodnju plastike.

U Velikoj Britaniji supermarketi su najveći izvor plastičnog zagađenja. Oni proizvode skoro 1 milion tona plastičnog otpada svake godine.

Milan Zlatanović

Izvor: theguardian