Engleska postavlja mrežu “mesta za punjenje vode” u borbi protiv plastičnog otpada

Foto: pixabay

Mesta za besplatno punjenje vode, česme i fontane biće postavljene u prodavnice, kafiće i ulice u svakom gradu Engleske.

Potrošači će biti podsticani da ponovo napune svoje flašice za vodu u hiljadama prodavnica, kafića, preduzeća, i ulica širom Engleske.
Nacionalna strategija teži da se na ovaj način bori protiv rastućeg priliva otpada koji je nastao kao rezultat korišćenja plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Na ovaj način, smanjili bi potrebu za korišćenjem miliona plastičnih flaša svake godine a takođe povećavaju dostupnost pitke vode.

Iz sektora energetike i vodnih resursa kažu da je ova jedinstvena kampanja započela u Bristolu, i u planu je da se proširi na čitavu Englesku do 2021. godine.

Potrošači će moći da saznaju preko aplikacije na svom telefonu gde je najbliže mesto na kome mogu napuniti svoju flašicu sa vodom. Takođe, moći će da traže obaveštenja na prozorima izloga koje će prodavnice postaviti. Kompanija Whitbread je prva kompanija koja se uključila u ovu akciju i obećala da će od marta obezbediti ljudima da napune svoje flašice sa vodom u svakom od preko 3000 svojih Costa Coffee i Premier Inn lokala.

Iako su prodavnice i kafići već u zakonskoj obavezi da priušte besplatnu vodu za piće svojim mušterijama ova kampanja ima i za cilj da ukloni stigmu koja postoji među stanovnicima Engleske oko zahtevanja besplatne vode u lokalima, naročito ako nisu kupili nijedan drugi proizvod.

Ovaj nacionalni program naišao je na veliku podršku javnosti s obzirom da je u poslednje vreme problem zagađenja okeana plastikom u centru pažnje. U Velikoj Britaniji se dnevno iskoristi oko 38.5 miliona plastičnih vlaša a samo polovina njih stigne do procesa reciklaže dok ostatak završi na deponijama, bude spaljeno ili završi u okeanima.
Kampanja „Dopuni“ (Refill) ima za cilj da ubedi kompanije i preduzeća da dozvole ljudima da dopune svoje flaše u njihovim prostorijama umesto što bi ih bacili i kupili nove. Do sada, obezbeđeno je preko 1600 lokacija za dopunu vode.
Svih 15 kompanija koje se bave flaširanjem vode za piće u Engleskoj su podržale ovu akciju. Nedavno je gradonačelnik Londona, Sadik Kan potvrdio izgradnju 20 fontana za piće u glavnom gradu Engleske. „Naišli smo na veliku potražnju za ovim stanicama za dopunu vode svuda u Engleskoj. Od pojedinaca koje žele da doprinesu svojoj zajednici do nacionalnih proizvodnih lanaca,“ rekla je Natali Fi, osnivač organizacije City of Sea koja je učestvovala u izradi ovog plana i kampanje. „Naše aplikacije staviće građanima u ruke mogućnost da zaustave zagađenje plastikom.“

Milan Zlatanović

Izvor: theguardian