Energije iz obnovljivih i fosilnih izvora konkurentne 2030. godine

Srbija

Sajam građevinarstva i ekologije u Kragujevcu od 6. do 8. martaRedovni profesor Energetike i procesne tehnike na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu gospodin dr Dušan Gordić na Sajmu građevinarstva i ekologije u Kragujevcu prošle nedelje održao je predavanje „Obnovljivi izvori energije – globalno stanje i perspektive korišćenja“ zainteresovanim posetiocima sajma i studentima ekologije Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu, koji su predavanje slušali u sklopu predmeta Obnova i unapređenje ekosistema.

Profesor Gordić je ovom prilikom istakao da globalni kapaciteti proizvedene energije iz obnovljivih izvora iznose oko 1470GWh, odnosno nešto više od petine ukupne proizvedene energije u svetu, dok 50 odsto novih instalisanih kapaciteta za proizvodnju energije odlazi na energiju iz obnovljivih izvora, da najveći porast ima iskorišćenje energije vetra i solarne energije, dok biomasa predstavlja najveći izvor energije u svetu.

Gospodin Gordić je primetio i da Kina beleži najveći porast energije iz hidropotencijala sa čak 52 odsto novih kapaciteta i najvećom hidroelektranom na svetu čija je snaga 22,4GW. On je istakao i zanimljive činjenice da Norveška, iako tek šesta po hidropotencijalu u svetu, čak 99 odsto električne energije koristi iz hidrotokova.

Predavanje je bilo posvećeno globalnoj statistici korišćenja OIE, između ostalog i o ukupnom svetskom kapacitetu električne energije iz geotermalnih izvora koji iznosi 10,7GW. Bilo je reči i o solarnim fotonaponskim sistemima koji imaju globalni kapacitet od 100GW, a koncentrovani solarni sistemi 2,5GW, i da se iz solarnih kolektora godišnje proizvodi 255GWh toplotne energije, od čega najviše u Kini, čak 68 odsto. Kina beleži i najveći rast novoinstaliranih solarnih kolektora; čak 83 odsto svih novih solarnih kolektora na svetu postavljeno je baš u ovoj zemlji.

Gordić je istakao i globalni instalisani kapacitet energije vetra koji iznosi 283GW, najviše iskorišćen u Kini, Sjedinjenim Američkim Državama, Nemačkoj i Španiji, i da su najveći proizvođači vetrogeneratora danski „Vestas“ i američki „General Electric“.

Godišnje se oko 250 milijardi dolara uloži u obnovljive izvore energije, a do 2035. godine očekuje se da će biti uloženo 6400 milijardi dolara, rekao je Gordić i dodao da su predviđanja da će između 2030. i 2040. godine energija iz obnovljivih izvora i tradicionalno proizvedena energija postati konkurentne.

Energija proizvedena iz obnovljivih izvora beleži impozantan rast, zaključio je dr Dušan Gordić i dodao da su potrebne podsticaji za ovakvu proizvodnju energije, kao i da je krajnji cilj obezbeđenje energetske nezavisnosti. Do sada je 138 država usvojilo obavezne ciljeve za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, dok 127 država nudi podsticaje za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora od kojih su najznačajnije „feed-in” tarife.

S.J.