Energetski sistem u Srbiji stabilan

Srbija

f

Energetski sistem Srbije potpuno je stabilan i tokom ledenih dana, potvrdili su gospodin Aleksandar Antić ministar rudarstva i energetike i gospodin Milorad Grčić v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“, koji su 8. januara 2017. godine obišli sistem za dopremu uglja u Termoelektrani „Nikola Tesla A“.

Gospodin Antić je izjavio da je na kolubarskim kopovima bilo minus 20, u Prijepolju minus 30 stepeni Celzijusa, na Pešterskoj visoravni temperatura je bila još niža. Naš energetski sistem pokazuje punu stabilnost u izuzetno teškim uslovima, stabilno proizvodimo i ugalj i električnu energiju. Nemamo problema u prenosu, a pojavljuju se kvarovi u distribuciji, pre svega u jugoistočnoj Srbiji, delom i u zapadnoj Srbiji, mahom u brdsko planinskim krajevima. Najozbiljniji problem, koji je rešen oko podne, bio je u Prijepolju, gde su se u jutarnjim satima zbog temperature od minus 30, na trafostanici zaledili prekidači.

Gospodin Grčić je istakao da se vagoni sa ugljem koji pristiže u TENT preventivno odmrzavaju vodenom parom, kako bi se sprečilo da dođe do zastoja. Zaposleni rade u svim smenama punim kapacitetima. Siguran sam da ćemo uspeti da do kraja ledenih dana održimo elektroenergetsku stabilnost. Zalihe na deponijama u elektranama su nešto više od 800.000 tona, a povećana je proizvodnja u Rudarskom basenu „Kolubara“. Kreće i veći transport uglja, tako da nema straha od nedovoljnih zaliha. Svi blokovi stabilno rade. Potrošnja struje u Srbiji je na apsolutnom proseku za ovaj period u odnosu na prethodne godine. Sve smo predvideli. Dežurne ekipe su 24 časa spremne da intervenišu.

Grčić je objasnio da, i pored veoma teških vremenskih uslova, svega 0,16 odsto potrošača u jednom momentu nije imalo snabdevanje električnom energijom. Svi kvarovi rešavaju se u najkraćem mogućem roku.

izvor: tent.rs

Sandra Jovićević