Energetska obnova zatvorskog kompleksa u Lepoglavi

Foto-ilustracija: energetskiportal.rs

Završena je energetska obnova Zatvora u Lepoglavi u Hrvatskoj, vredna gotovo 42 miliona kuna, a svečanoj primopredaji objekta uz potpredsednika Vlade i resornog ministra Predraga Štromara i ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, prisustvovao je i direktor Fonda Dubravko Ponoš.

Energetska obnova zgrada, prepoznata je kao jedna od najvažnijih mera energetske efikasnosti. Ako želimo naše građane podstaknuti da razmišljaju u tom smeru moramo im i na primeru države i ulaganja u objekte koji su u državnom vlasništvu pokazati da se takve investicije dugoročno isplate, rekao je Ponoš dodajući da je Fond u ovaj projekat uložio oko 11 miliona kuna.

U Zatvoru Lepoglava smešteno je oko 500 zatvorenika i 410 zaposlenih. Troškovi energenata predstavljaju značajnu stavku u ukupnim troškovima, a samo se na grejanje u sezoni trošilo i do 400 hiljada kuna mesečno. Energetske bi uštede trebale biti veće od 50 odsto, što je i preduslov za finansiranje ovakvih projekata, bilo po ESCO modelu, bilo iz fondova Evropske unije.

Ministar Bošnjaković je rekao kako je u sklopu projekta energetske obnove ovog zatvorskog kompleksa obnovljeno je 11 objekata, osam unutar zida Kaznionice i tri izdvojena – stavljena je nova fasadna izolacija, promenjena stolarija, i instalirana moderna kotlovnica na biomasu. Dodao je da bi ovaj projekat mogao biti putokaz i za buduće slične u zatvorskom sistemu.

Prema ESCO modelu obnovljene su bolnice u Varaždinu, Splitu i Karlovcu, nekoliko vaspitno-obrazovnih ustanova. Celi niz domaćih kompanija bio je angažovan na izradi projektnih rešenja, energetskom sertifikovanju, građevinskim radovima, ali i edukaciji o sistemskom upravljanju energijom. Potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva Štromar smatra da je ovo izuzetna prilika za građevinski sektor. Od 2009. do danas on je pao za više od 50 odsto. Dosta naših radnika je u vreme krize otišlo u inostranstvo i ovo je prilika da ih pokušamo vratiti u domovinu. U toku su radovi na energetskim obnovama višestambenih zgrada i javnih ustanova. Posla dugoročno ima puno tako da je i velika potražnja za građevinskim radnicima koji te poslove mogu kvalitetno odraditi, kazao je Štromar.

izvor: fzoeu.hr

Sandra Jovićević