Energetski efikasna „Čistoća“ iz Karlovca

Region

cistoca

Iz komunalnog preduzeća „Čistoća“ iz Karlovca u Republici Hrvatskoj saopšteno je prošle nedelje da imaju u planu izgradnju elektrane na biogas koja bi se pre svega koristila za napajanje električnom energijom ovog preduzeća.

U planu je da se ova elektrana na metan izgradi na saniranom delu deponije na Ilovcu. Snaga elektrane bila bi 120kW, dok bi u sledećih 20 godina dostigla snagu od 200 ili 300kW.

Prva faza ovog biogasnog postrojenja trebalo bi da bude u funkciji do kraja 2014. godine, navode iz komunalnog preduzeća „Čistoća“. Ovo preduzeće će za početak električnu energiju iz ove elektrane koristiti za svoje potrebe, a nakon izvesnog vremena višak električne energije će prodavati i tako ostvarivati dodatni prihod.

Elektranu na biogas finansiraće Fond za zaštitu sredine i energetsku efikasnost sa oko 79 miliona evra, dok će Skupština grada Karlovca u ovaj projekat uložiti oko 53 miliona evra.

Osim toga, karlovačka „Čistoća“ ima u planu i da za dva meseca pusti u rad solarnu elektranu snage 10kW.
Iz ovog preduzeća je takođe najavljeno i da će u narednom periodu svoj vozni park u potpunosti zameniti električnim vozilima kako bi se smanjilo zagađenje životne sredine.

Sandra Jovićević
fotografija: poslovni