Energetske reforme i povezivanje regiona ključne teme sastanka ministara energetike Zapadno-balkanske šestorke

Region

Crna Gora je ostvarila značajan napredak u delu otvaranja tržista električne energije, formiranja elektro-distributivnog sistema, kao i u realizaciji projekta Trans-balkanskog koridora, zaključeno je na sastanku ministara energetike Zapadno-balkanske šestorke (WB6) u okviru Berlinskog procesa. Sastanak je  održan danas u Skoplju, Makedoniji.

Na sastanku, kojim je predsedavao zamenik predsednika Vlade Makedonije Vladimir Peševski, učestvovala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić. Prisutni su bili i predstvanici ostalih zemalja Zapadno-balkanske šestorke, kao i Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han i direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

Sastanak je bio prilika da ministri energetike zemalja Zapadnog Balkana predstave trenutno stanje u sektoru energetike, kao i ostvarenje ciljeva postavljenih od strane Energetske zajednice. Ključne teme ovog sastanka bile su implementacija energetskih reformi, povezivanje regiona i definisanje daljih koraka u ciju uspešnije saradnje zemalja Zapadnog Balkana.

Takođe, poseban osvrt dat je na inicijativu Crne Gore u donošenju Regionalne hidrološke mape, čiji je cilj predstavljanje hidropotencijala regiona i njegovo adekvatno iskorišćavanje.

Ministarka Sekulić je, zajedno sa ministrom spoljnih poslova Srđanom Darmanovićem, učestvovala i na zajedničkom sastanku ministara energetike i šefova diplomatije WB6, gde je potpisan Regionalni program energetske efikasnosti i Fonda za zeleni rast između Evropske komisije i predstavnika finansijskih institucija KfW, EBRD i EIB.

Izvor: gov.me

V.Vukajlović