Energetske kompanije u Srbiji nesmetano rade

Vesti | Srbija | Goriva

Energetske kompanije i u uslovima zabrane kretanja, tokom čitavog vikenda obezbeđuju nesmetano snabdevanje svim ključnim energentima, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Antić je naveo i da 123 benzinske stanice širom Srbije rade u režimu 24 sata.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

„One su predviđene pre svega za snabdevanje prioritetnih potrošača, zdravstvo, Ministarstvo unutrašnjih poslova, komunalne službe, i transportere. Svih onih koji se nalaze u prvom prioritetu“, kazao je Antić.

Ministar je naveo da sva postrojenja „Elektroprivrede Srbije“ rade u punom kapacitetu u tri smene.

„Obezbeđuju puno snabdevanje električnom energijom za naše građane i privredu koja radi“, navodi Antić i dodaje da jedan deo te električne energije, u ovom trenutku, Srbija izvozi u skladu sa dugoročnim ugovorima.

Takođe, 24 sata radi i Rafinerija u Pančevu kao i preduzeće „Srbijagas“, koje obezbeđuje redovno snabdevanje tržišta gasom. „Sve energetske kompanije obavljaju svoju dužnost u punom kapacitetu“, ističe ministar, navodeći i da sve toplane rade uobičajeno, dok režim grejanja prilagođavaju vremenskim uslovima.

„Beogradska toplana u ovom trenutku funkcioniše u režimu da greje u jutarnjim satima i uveče, a u toku dana, kada su temperature preko 20 stepeni, u tom periodu zaustavljaju grejanje i tako će funkcionisati narednih nekoliko dana“, rekao je Antić.

Kada je reč o funkcionisanju rudarskih kompanija u Srbiji, Antić navodi da one rade normalno i obezbeđuju proizvodnju uglja, ali i svih ostalih metala i minerala.

„RTB Bor radi takođe u režimu 24 sata dnevno, što je značajno i za našu ukupnu ekonomsku politiku, za proizvodnju, za našu ekonomiju. Paralelno sa borbom protiv epidemije, mi sprovodimo snažne mere kako bi se pripremili da Srbija na ekonomskom planu uhvati korak sa onim trendovima koje smo imali krajem prošle i početkom ove godine, kada smo bili u zamahu i kada smo imali veoma intenzivan ekonomski i privredni rast“, objasnio je ministar.

„Upravo iz tog razloga, energetski i rudarski sektor će dati snažan doprinos ukupnim merama ekonomskog oporavka koje je predstavio predsednik Aleksandar Vučić, a koje imaju za cilj da Srbija sa što manje štete na ekonomskom i privrednom planu prebrodi ovu krizu i da već u trećem i četvrtom kvartalu normalizujemo naše ukupno ekonomsko stanje u državi i da ojačamo našu proizvodnju“, zaključio je ministar Antić.

Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike