Energetske kompanije smanjile troškove za nove projekte

Svet

obenEnergetske kompanije su smanjile troškove za nove projekte u naftnom i gasnom sektoru za 380 milijardi dolara zbog oštrog pada cene nafte. Ovo pokazuju podaci istraživanja međunarodne konsultantske kompanije Wood Mackenzie. Reč je o 68 velikih projekata u Severnoj Americi, Africi i Severnoj Evropi sa ekvivalentom od 27 milijardi barela ugljovodonika.

Na ovaj način korporacije nastoje da smanje troškove i da obezbede isplatu dividendi. „Budžeti kompanija značajno su smanjeni i investitori preferiraju one koje smanjuju troškove“, kaže se u analizi. Kao rezultat, raste broj odloženih projekata i traži se ozbiljan kapital. Ovaj pristup, prema rečima jednog od autora dokumenta, Angusa Rodžera, govori o odbrani psihologije.

U narednih šest meseci videćemo privremeno otkazivanje i od drugih projekata. Ovaj trend će se nastaviti, kaže analitičar. Među odloženim projektima je i razvoj nalazišta na Arktiku od norveške kompanije Statoil, projekat BP MAD Dog 2 u Meksičkom zalivu, druga faza usvajanja razvoja gigantskog nalazišta Kašagan u kazahstanskom delu Kaspijskog mora.

Izvor: www.energyobserver.com