Energetska zajednica razmatra sankcije zbog Srbijagasa

Srbija

Tanjug danas prenosi pozivajući se na Večernje novosti da će ministarski savet Energetske zajednice razmotriti  14. oktobra usvajanje kazni protiv Srbije u Sarajevu, jer nije završila restrukturiranje Srbijagasa i Jugorosgasa.

Srbija je imala tu obavezu prema Sporazumu o Energetskoj zajednici i odluci Ministarskog saveta EZ usvojenoj 2014. godine, da razdvoji poslove operatera prenosnog sistema i snabdevača prirodnog gasa.

Kao kazne pominju se gubitak prava glasa u EEZ i finansijski penali.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač u martu je rekao da neće tolerisati višedecenijsko odlaganje preuzetih obaveza oko restruktuiranja srpske gasne kompanije koja je 2005. godine preuzela tu obavezu, prenosi list, dodajući da je Kopač dao rok za taj posao 1. jul 2016.

On je tada je naglasio da bi sankcije mogle da budu simbolične kao što je zabrana glasanja na sastancima EZ i uskraćivanje naknade za troškove dolazaka na njih ali i ozbiljnije kao što je uskraćivanje evropskih sredstava iz IPA fondova Srbiji iz oblasti energetike.

Tanja_Miscevic-mc.rsŠefica pregovračkog tima Srbija za pristupanje EU Tanja Miščević navela je tada da Srbija ne bi trebalo da ima probleme sa pregovorima o članstvu ako ne ispuni sve obaveze prema EZ, ali je istakla da restrukturiranje Srbijagasa jeste uslov za otvaranje poglavlja koje se odnosi na energetiku, a to je poglavlje 15.

Izvor: tanjug.rs

Vesna Vukajlović