Energetska zajednica ocenila da je Srbija prekršila propise iz oblasti gasa

Svet

kijev energetska zajednica

Na prošlonedeljnom zasedanju Energetske zajednice koje je održano u Kijevu Ministarski savet Energetske zajednice konstatovao je da je Republika Srbija prekršila propise iz oblasti prirodnog gasa. Do kršenja propisa došlo je zbog toga što preduzeća „Srbijagas“ i „Jugorosgas“ nisu razdvojila proizvodnju i snabdevanje prirodnog gasa.

Sekretarijat Energetske zajednice izložio je da ova dva preduzeća moraju razdvojiti svoje delatnosti zbog toga što sadašnja situacija negativno utiče na razvoj tržišta gasa u Srbiji. Nerazdvajanje ove dve delatnosti negativno utiče i na razvoj regionalnog tržišta gasa.

U februaru ove godine Sekretarijat Energetske zajednice dao je Obrazloženo mišljenje o ovom problemu u kojem je navedeno da će se preduzeti pravni koraci protiv Republike Srbije ako ne ispuni svoje obaveze propisane Ugovorom o Energetskoj zajednici. Razdvajanje proizvodnje i snabdevanja tržišta prirodnog gasa u Srbiji neohodno je zbog toga što će tako započeti proces otvaranja tržišta prirodnog gasa.

Inače, Republika Srbija imala je obavezu da od 1. jula 2007. godine razdvoji ove delatnosti, a proceduru protiv nje Energetska zajednica započela je u oktobru 2013. godine. Sada je Srbiji dat rok od dva meseca da razdvoji proizvodnju i snabdevanje prirodnog gasa. Ukoliko ne dođe do ispunjenja uslova, biće podneta tužba zbog kršenja Ugovora o Energetskoj zajednici.

Ministarski savet Energetske zajednice na ovom zasedanju istakao je i da je Bosna i Hercegovina prekršila Ugovor o energetskoj zajednici zbog toga što još uvek nije donela zakon o sektoru gasa. Zbog ovog prekršaja trebalo je da budu uvedene energetske sankcije Bosni i Hercegovini, ali se Republika Srbija ovome usprotivila, tako da su sankcije odložene za 2015. godinu.

Sandra Jovićević

foto: energy-community.org